Unohtuuko liikunta?

T:Teksti:

Yliopisto ei aio rakentaa Kumpulan kampusalueelle liikuntatiloja. Kaavaan sentään on jätetty paikka mahdolliselle hallille, mutta maksumiehiksi kaavaillaan Viikin esimerkin mukaisesti valtiota ja opiskelijoita. Viikin monitoimihalli on maksanut kymmenessä vuodessa ylioppilaskunnalle jo kolme miljoonaa markkaa. Ja maksaminen jatkuu
200 000 markan vuositahdilla.
Kumpulan halli palvelisi myös yliopiston henkilökuntaa. Heidän ja mahdollisesti ilman hallia jäävien opiskelijoiden tulevat tuki- ja liikuntaelinsairaudet maksavat yhteiskunnalle moninkertaisesti sen, mitä hallihankkeen lykkäämisessä jää säästöön.
    Liikuntamenoissa säästäminen tuo mieleen Vantaan opettajalomautukset. Pienillä säästöillä tehdään suurta tuhoa. Opetuksessa jälkeen jäävät vantaalaislapset eivät ole ainoita kärsijöitä. Kaikessa muussa säästävä Vantaa järjesti näyttävät loppiaispirskeet imagoaan kohottamaan. Koulujupakan jälkeen on turhaa vähään aikaan houkutella korkeasti koulutettuja lapsiperheitä veronmaksajikseen.
    Viikin hallihanke opettaa, että aktiivinen opiskelijajoukko saa aikaan ihmeitä. Samalla on hyvä muistaa, että rakennuksen pystyyn saattaminen on vasta puoli voittoa. Jonkun pitää maksaa käyttökustannukset. Viikissä vastuu on langennut ennakkosuunnitelmista poiketen HYY:lle.
    Mallia hallihankkeelle kannattaa hakea Tampereelta ja Kuopiosta. Siellä myös yliopisto ja kaupunki ovat osallistuneet kampuksen liikuntatilojen kustannuksiin.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Liikunta unohtuu

Päätoimittaja Erola on tyrmistynyt: yliopisto ei aio rakentaa Kumpulan kampusalueelle liikuntatiloja. Hänen mukaansa kitsastelu tulee kostautumaan kipeinä selkinä ja varhaisina eläkkeelle lähtöinä. Yliopiston asennetta hän vertaa vantaalaisten kaupunginisien lyhytnäköiseen ratkaisuun: kun raha alkaa olla tiukassa, pannaan opettajat lomalle.
Jälleen kerran Erolan vertaus hakee harhaanjohtavuudessa vertaistaan. Laki edellyttää, että kaupunki järjestää lapsilleen oppivelvollisuuden mukaisen peruskouluopetuksen. Se kuuluu sen tehtäviin siinä missä terveydenhoito tai lumenluonti.
    Sen sijaan yliopiston tehtävät ovat Erolalta pahan kerran hukassa. Vierumäellä vietetyt pitkät viikonloput ovat tehneet tehtävänsä: maallikkomaratoonarina tunnettu Erola ei enää erota yli- ja urheiluopistoa toisistaan. Samaan aikaan kun laitokset koettavat parhaimpansa mukaan saada edes peruskurssien luentoja kustannetuksi, hänen mielestään ensisijaista olisi järjestää niin opiskelijoille kuin opettajille lisää pallopelejä ja penkkipunnerrusta.
    Umpimielisen terve sielu terveessä ruumiissa -ilosanoman julistamisen asemesta Erola voisi edes hetkeksi heretä hölkkäämästä ja käyttää tervettä järkeä. Kun raha alkaa olla tiukassa, kannattaako opettajat panna lehterille, lomalle vai liikuntasaliin? Ja jos Erola oikein kunnolla aivohauistaan pumppaisi, hän saattaisi osoittaa kysymyksensä yliopiston asemesta valtiolle.

Otto Mattsson,
en edes muista koska viimeksi urheilin