Painovoimaa kumoamassa

T:Teksti:

Alkukevään Salaisissa kansioissa käsiteltiin lentäviä lautasia. Jakso päättyi dramaattiseen puheeseen suomalaisesta painovoimatutkimuksesta.
    Vielä uskomattomanpaa on, että tutkimus on olemassa. Sen tekijä on Tampereella asuva venäläinen tutkija Eugene Podkletnov.
    Tutkiessaan teknillisen korkeakoulun materiaaliteknologian laitoksella voimakkaassa sähkömagneettisessa kentässä pyöriviä keraamisia suprajohdekiekkoja Podkletnov törmäsi outoon ilmiöön. Kiekot näyttivät menettävän painoaan aivan kuin ne vastustaisivat maan vetovoimaa. Ilmiö oli jotain ennennäkemätöntä: antigravitaatiota.
    Painovoiman kumoaminen olisi teknologialle samanlainen harppaus kuin sähkön keksiminen: sci-fi-elokuvien maanpinnalla liitelevät autot, pienellä energialla avaruuteen leijuvat ufot ja Paluu tulevaisuuteen
-leffan renkaattomat rullalaudat olisivat mahdollisia.
    Podkletnovin tutkimusryhmän havainnot eivät liittyneet millään tavalla tuolloin materiaaliteknologian laitoksella käynnissä olleeseen suprajohdetutkimukseen. Kun hän kuitenkin julkaisi tulokset, syntyi kärhämä materiaaliteknologian laitoksen ja Podkletnovin välille.
    Tutkimustulokset teilattiin sekä laitoksella että lehdistössä.
    Riepottelusta huolimatta Podkletnovin usko havaintoihin ei ole kadonnut. Maaliskuun Wired-lehden julkaisemassa seitsemäntoistasivuisessa artikkelissa hän kiistää ironisesti olevansa televisiosarjojen pähkähullu tiedemies.
    Kyvyttömäksi Podkletnovia ei väitä kukaan. Hänellä on nimissään kymmenen patenttia ja kolmekymmentä julkaisua materiaaliteknologiasta. Nykyisessä työssään tamperelaisessa suprajohteita valmistavassa Tamglass engineering Oy:ssä hän pääsee Wiredin mukaan käyttämään vain viidesosan kyvyistään.

”Valtava merkitys sivilisaatiollemme”

Podkletnov on noussut internetin lukuisilla antigravitaatiosivuilla lähes kulttihahmoksi. Ylioppilaslehdelle hän kommentoi, että aiemmat kokemukset julkisen sanan riepottelussa ovat tehneet varovaiseksi.
”Lähden toukokuun alussa NASA:an, Yhdysvaltoihin. En halu kommentoida mitään”, Podkletnov sanoo puhelimessa. ”Mutta asiasta tullaan vielä puhumaan. Eräät tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia,” hän vihjaa. Yänessä on hieman katkeraa ylpeyttä.
    Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskuksesta NASA:sta vahvistetaan, että Podkletnov on kutsuttu. Tutkimusjohtaja Ron Koczor avaruustiedelaboratoriosta Marshallin avaruuslentokeskuksesta kertoo sähköpostitse, että NASA:ssa on tutkimusryhmä Podkletnovin raportoiman painovoimailmiön kimpussa. Hänet on kutsuttu viikoksi vaihtamaan ajatuksia ja neuvomaan tutkimuksissa. NASA:n kokeet ja niissä käytetty materiaali poikkeavat Podkletnovin testeistä. Eikä niillä ole päästy lähellekään ilmoitettuja vaikutuksia gravitaatiokentässä.
    ”Yritämme ymmärtää hänen laitteensa erikoisuuksia ja sitä, kuinka hän on käyttänyt laitettaan havaitakseen painovoimailmiön. Jos keskustelun yksityiskohtainen jatkaminen on tarpeen, puhumme asiasta tohtori Podkletnovin kanssa”, Koczor kertoo.
    ”Uskomme, että jos Podkletnovin efekti on todellinen, sillä on valtava merkitys sivilisaatiollemme”, Koczor perustelee tutkimuksia.

Ikiliikkujat ja ilkkujat

Wired-lehti antaa ymmärtää, että Podkletnov heitettiin ulos Tampereen teknillisestä korkeakoulusta gravitaatiotutkimuksiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Materiaaliteknologian laitoksen esimiehen, professori Tuomo Tiaisen mukaan kärhämä laitoksen ja Podkletnovin välillä syntyi vasta hänen jo lähdettyä laitokselta.
    ”Podkletnov käytti laitoksen nimeä tutkimuksissa, joita laitos ei ole tehnyt. Laitos ei halua ottaa niistä meriittiä, ei hyvässä eikä pahassa.”
    Itse tutkimuksen sisältöä Tiainen ei halua kommentoida. Hänen mukaansa se kuuluu enemmän fysiikkaan kuin materiaaliteknologiaan.
    Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen dosentti, gravitaatioasiantuntija Tapani Perko suhtautuu Podkletnovin ajatuksiin varauksellisesti.
    ”Jos tutkimus on totta, se on suuri sensaatio. Mutta siinä on sama ongelma kuin ikiliikkujissa: ne kaatuvat yleensä todisteiden puutteeseen.”
    Perkon mukaan mullistavilla keksinnöillä on tapana kiertää pitkä lenkki ennen kuin ne haudataan. Pari vuotta sitten Podkletnovista puhuttiin Suomessa, nyt tieto on levinnyt ja päätynyt NASA:an.
    ”Jos tutkimus olisi totta, kai se olisi herättänyt kohua. Eivät mullistavat keksinnöt noin vain hautaudu.”
    Perko sanoo, että hän ei ole asiantuntija suprajohtimissa eikä tiedä tarkalleen, mistä kokeessa on kyse. Hän uskoo, että kyseessä on painovoiman vastustaminen toisella voimalla.
    ”Tottakai jollain toisella voimalla voi kumota painovoiman. Mutta itsestään ei mitään tapahdu. Jostain täytyy ottaa energiaa.”
    Sinänsä leijuminen ei ole temppu eikä mikään. Esimerkiksi Japanissa on kokeiltu magneettiradalla leijuvia junia.
    Painovoiman kumoamista tutkitaan ympäri maailmaa. NASA:n tutkija Tony Robertson korostaa Wiredissä, että NASA:lla on velvollisuus kumota painovoima.
    Samaan aikaan hörhöleimaa luovat mitä erilaisimmat kylähullut. Internetissa on useita painovoimafriikkien uutisryhmiä ja kotisivuja, joista osa on lähinnä paranormaalia iloittelua ja sopii parhaiten salaisiin kansioihin. Moni painovoiman kumoamiseen uskova uskoo myös ufoihin.

http://www.geocities.com/Area51/3066/ANTIGRAV.HTM

Heikki Valkama
Kuva Sanna Vauhkonen