Kumpulaan liikuntahalli

T:Teksti:

Yliopisto ei halua osallistua opiskelijoiden, tutkijoiden ja kumpulalaisten hyödyksi tarkoitetun hallin rakentamiskustannuksiin.
    Kumpulan kampusalueelle nousee yhä uusia rakennuksia, mutta liikuntatilat uupuvat. Yliopiston arkkitehdin Pirjo Rannan mukaan halli on mukana alueen maankäyttösuunnitelmassa ja sitä kautta myös asemakaavassa.
    Yliopisto ei aio itse rakennuttaa alueelle urheilutiloja, vaikka Kumpulaan muuttaa tulevaisuudessa koko matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja samalla runsaasti sen työntekijöitä. Yliopiston teknisen osaston päällikön Toivo Vainiontalon allekirjoittamassa lausunnossa tuetaan halliprojektia, mutta ainoa kädenojennus hankkeelle on lupaus vuokrata sille maa-ala.
    Vainiontalo ehdottaa, että mallia Kumpulan hallille haetaan Viikistä – sillä erotuksella, että rahoituksesta vastaavan säätiön perustaa HYY.
    Viikissä maatalous-metsätieteellisen opiskelijat perustivat 1980-luvun puolessavälissä hallisäätiön yhdessä paikallisen kulttuurisäätiön kanssa. Hallin rahoitus hankittiin valtiolta (3,7 mmk) ja yrityksiltä (1 mmk). Loput rahat haalittiin lainalla kaupungilta (2 mmk) ja pankeilta (1 mmk).
    Rakentamisinnossa unohdettiin, että hallin ylläpitokin maksaa. Apuun tuli ylioppilaskunta, joka on HYY:n hallituksen puheenjohtajan Heli Lantan mukaan maksanut hallisäätiölle runsaassa kymmenessä vuodessa jo kolme miljoonaa markkaa. “Tänä vuonna lasku on noin 200 000 markkaa.”

Tiloja joka käyttöön

Kumpulan hallihankkeen puuhamiehenä toimii matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestön Matlu ry:n puheenjohtaja Mikko Strahlendorff. Hän on valmistellut arkkitehti-isänsä kanssa liikuntahallista tilasuunnitelman.
    “Siinä on runsaat tilat palloilulajeille, joilla voidaan rahoittaa toimintaa”, Strahlendorff maalailee. “Korkean salin toiseen päätyyn varauduttaisiin rakentamaan kiipeilyseinä. Lisäksi halliin tulisi pienempi sali aerobicille, tanssille, budolajeille ja kevyelle voimistelulle. Pienemmän salin päätyyn voisi panna myös näyttämön.”
    Muita tiloja halliin tulisi vielä punttisalin, järjestötilojen, kahvion ja saunaklubin verran. “Näin saataisiin aikaiseksi vajaan 1 900 hyötyneliön rakennus. Karkean kustannusarvion mukaan sen hinta olisi noin kymmenen miljoona markkaa.”
    Strahlendorffin rahoitussuunnitelma perustuu yleishyödyllisen yhteisön veroetuun ja säätiön asemaan lahjoitusten suhteen. Säätiön perustaminen vaatii vähintään 150 000 markan alkupääomaa, jota Matlu esittää anomuksessaan ylioppilaskunnan maksettavaksi.
    HYY:n hallituksen liikuntavastaavan Ossi Heinäsen mukaan ylioppilaskunnan hallitus on päättänyt varata rahasumman ensi vuoden budjetin kehyksestä. “Mihinkään ei kuitenkaan olla vielä sitouduttu”, Heinänen korostaa.
    Ja jokaisen käyttöön
    Myös Opiskelijoiden liikuntaliitolla OLL:lla on sormet Kumpula-pelissä. OLL auttaa ylioppilaskuntaa kartoittamaan hankkeen rahoitusta valtiolta ja erityisesti kaupungilta.
    Vanhassakaupungissa, Kumpulassa ja Käpylässä ei juuri ole liikuntatiloja. Lisäksi Vallilassa on suuria HOAS-kohteita. Arabian rantaan nousee Taideteollisen korkeakoulun, Pop & Jazz Konservatorion ja ammattikorkeakoulun viestintäalan yksikön viereen
8 000 uutta asukaspaikkaa.
    “Alueella asuu 15 000 kaupunkilaista, joille on tarjolla vain maauimalan kaltaisia ulkoliikuntapalveluita”, OLL:n pääsihteeri Arto Ahola huomauttaa. Hän muistuttaa, että asumispaikkaoikeuden muututtua alueella asuvat opiskelijatkin ovat kuntalaisia. “Silti on vanhentunutta ajatella Kumpulan liikuntatiloja vain opiskelijakäyttöön.”

Jan Erola
Piirros Timo Mänttäri