Valtakunnan toiseksi nuorin kunnanjohtaja

T:Teksti:

Ylioppilaskunnan pääsihteeri Janne Laine, 28, valittiin maaliskuussa Honka-joen kunnanjohtajaksi. Elokuusta lähtien hän johtaa 3 000 asukkaan maanviljelypitäjää 30 000 opiskelijan sijaan. Tuolloin vain Utsjoella on nuorempi kunnanjohtaja.
    Kunta ja ylioppilaskunta ovat organisaatioltaan ja toiminta-ajatukseltaan hyvin lähellä toisiaan”, HYY:n pääsihteeri Janne Laine pohtii. Ylioppilaspolitiikassa Laine kertoo oppineensa organisointi- ja taloushallintotaitoja.
    Seitsemän Helsingissä vietetyn vuoden aikana Laine on ehtinyt toimia HYY:n koulutuspoliittisena sihteerinä, hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Mukaan mahtuu vielä vuosi Suomen Ylioppilaskuntien Liiton puheenjohtajana.
    Viime vuonna Laine valittiin Honkajoen kunnanvaltuustoon Keskustan listalta. Sitä ennen hän vaali maakuntayhteyksiä lähinnä Satakuntalaisessa Osakunnassa.
    Laine aloittanee seitsenvuotisen virkakautensa elokuussa, mutta ajatukset siintävät jo vanhaan kotikuntaan. “HYY:n Maamme-lauluprojekti on silti hoidettava kunnialla loppuun”, hän rauhoittelee.

Talvimansikoita ja luomutomaatteja

Honkajoki ei ole mikä tahansa maatalousvaltainen pitäjä. Siellä kehitetään yliopistollisella tuella ympärivuotista kasvihuonetta, jonka avulla kasvatetaan tulevaisuudessa suomalaista talvimansikkaa.
    “Myös luomutomaattien taso on kansainvälistä luokkaa”, Laine kehaisee.
    Kunta työllistää enemmän kuin sillä on asukkaita. “Tavoitteena onkin saada muualta työssäkäyvät asettumaan Honkajoelle.”
    Laine haikailee kotikuntaansa myös matkailua. “Meillä on kalaisa joki, paljon riistaa ja ainutlaatuisia suoalueita. Lisäksi kunnassa on valtavat pohjavesivarat, joita ei ole hyödynnetty.”

Juhantalon jalanjäljillä?

Laine vie Honkajoelle vaimonsa Jaanan ja viisivuotiaan Jirkko-pojan. Hän ei halua vielä pohtia aikaa kunnanjohtajuuden jälkeen. Satakunnan keskustalaisten kansanedustaja Kauko Juhantalo nauttii vakaata kannatusta, joten polku Arkadianmäelle ei ole suinkaan mutkaton.
    “Kestää aikansa saavuttaa satakuntalaisten luottamus. Mutta kun kerran on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi, eivät äänestäjät hylkää ehdokastaan ? tapahtui mitä tahansa”, Laine viittaa Juhantalo-tapaukseen. “Seuraava suuri haasteni onkin ansaita honkajokelaisten luottamus.”

Jan Erola
Kuva: Tuomas Kolehmainen