Muisti pätkii, Mooses

T:Teksti:

Pääministeri Paavo Lipponen oli tiistaina 3. maaliskuuta MTV3:n aamu-TV:n vieraana. Kansa tenttasi ja Mooses vastasi. Sattumalta katu-kyselyyn osunut HYY:n hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Panu Laturi kysyi, milloin opintotuen asumislisä saadaan ympärivuotiseksi, myös kesäajalle? “Menkää kesäksi ansiotöihin ” Omina opiskeluaikoinaan hänellä oli toinen ääni kellossa. Savolaisen Osakunnan Susj-lehden numerossa 1/1964 valtiotieteen ylioppilas ja Ylioppilaslehden toimittaja Lipponen puolustaa opintotukea: “Opiskelurahojen hankkiminen ansiotyöllä on kannattamatonta puuhaa, sillä opiskeluaika pitenee huomattavasti eivätkä monetkaan saa työstään koulutusta tulevaan ammattiinsa”. Viisaasti kirjoitettu.
    Takinkääntäjäksi ei Moosesta tohdi syyttää. Muisti varmaankin pätkii. Herra Lipponen, opiskelijat ovat edelleen ainoa kansanosa, jonka oletetaan elävän velaksi.

Jan Erola
Päätoimittaja

Kyllä, herra ministeri

Päätoimittaja Erola on taas katsellut televisiota sillä silmällä. MTV3:n aamulähetyksestä hän on bongannut pääministeri Lipposen patistamassa opiskelijoita kesätöihin tai lainaluukulle.
    Osoittaakseen että pääministerin asenteessa kaikki ei ole kohdallaan Erola on kaivanut työpöytänsä sedimenteistä 34 vuotta vanhan osakuntalehden, jossa Lipponen puhuu päinvastaista. Onnekkaan löytönsä oikeuttamana Erola heristää sormea pääministerille: kun on 60-luvulla ollut jotakin mieltä, tulee olla samaa mieltä tänäkin päivänä.
    Oli Erolan naiivista muuttumattomasta ihmisihanteesta mitä mieltä tahansa, suurten ikäluokkien opiskelumuistoihin vetoamalla opiskelijat eivät saa enää penniäkään. Tehokkaampi keino on avoin uhkailu Lipposen ikäpolvelle: jos he eivät nyt auta meitä opiskelijoita, me emme parinkymmenen vuoden päästä auta heitä, kun he ovat eläkeläisiä. Emme maksa eläkkeitä, emme hiekota jalkakäytäviä, emme pyyhi kuolaa suunpielestä – emme vaikka he vetoaisivat siihen mitä kirjoitimme 34 vuotta sitten.
    Mutta kovan paneminen kovaa vastaan ei näy olevan luonteenomaista Erolalle. Hänen on ilmiselvästi vaikea kritisoida savolaista heimoveljeään, joka kaiken lisäksi on entinen Ylioppilaslehden toimittaja.
    Erola voisi puhua asiaa ja sanoa, että yksin asuvien opiskelijoiden asumistuen sitominen opintosuorituksiin on vääryys ja että pääministerimme on takinkääntäjä. Mutta sen sijaan Erola puhuu hallitsijan hajamielisyydestä tavalla, joka tuo mieleen viime vuosisadan ilmapiirin. Venäläistämistoimien aikaan suomalaisdelegaatiot jonottivat päiväkausia Pietarin hovissa. Ei tsaari tee väärin, tsaari on vain unohtanut nöyrät alamaisensa.

Otto Mattsson,
ajattele mitä kirjoitat