Sipola: Lisää liksaa

T:Teksti:

Lääkäriliiton mukaan lääkärit ovat alipalkattuja. Liitto perustelee väitettään seuraavin esimerkein: terveyskeskuslääkäri kuittaa herneen tai legon poistamisesta lapsen keuhkoputkesta kaksikymmentä markkaa. Aikaa siihen kuluu noin kymmenen minuuttia, joten tohtori saa operaatiosta reilun satasen tunti. Toinen esimerkki: erikoislääkäri leikkaa vatsa-aortan repämän. Operaatio kestää kaksi tuntia á 200 markkaa, eli tohtorin pussi lihoo yhteensä 400 markalla. Hävyttömän pieniä taksoja – lääkäriliiton mielestä. Ja ovathan korvaukset pieniä, jos niitä vertaa yksityisen lääkäriaseman palkkioihin.
     Privaattimedisiinari veloittaa legon poistosta vähintään 150 markkaa. Lääkäriliitto haluaa korjata tämän huutavan vääryyden. Se uhkaa lakolla. Lakkouhkaa liitto on viime viikkoina pohjustanut lehti-ilmoituksin Hesarissa.
     Mutta onko tohtorisetien- ja tätien oikeudenmukaisuuden kaipuu oikeutettua? Saavatko he liian vähän liksaa?
     Katsotaanpa. Apulaislääkärin lähtöpalkka on 10 700 markkaa. Erikoislääkäri saa jo kolmetoistatonnia ja lisät päälle.Verrataan näitä lakkoilevien palomiesten liksoihin. Nuoren letkumaisterin lähtöpalkka on 7 153 markkaa. Hän juoksee ja kiipeilee päivät pitkät palavissa taloissa parinkymmenen kilon savusukellusvehkeet päällä. Hiki siinä tulee.
     Toinen vertailukohta: poliisi. Koulunpenkiltä univormuun hypännyt nuorempi konstaapeli saa alkupalkkaa 7 218 markkaa. Vanhemman konstaapelin peruspalkka 9 175 markkaa ei sekään päätä huimaa. Eikä työtä voi kovin mukavaksi kehua: spurgujen kuskaamista putkaan ja haulikolla ammuskelevien aviomiesten taltuttamista. Korttelipoliisina kaatosateessa ja juoppopäivystystä paukkupakkasilla. Lääkärit tekevät sentään sisähommia.
     Niin, onhan vielä perushoitajat. Lähtöpalkka 7 310 markkaa. Vastuuta vähemmän kuin lekureilla, mutta potilaskunta, kiire ja työolot suurin piirtein samat.
    Mikseivät muut palkkakuopassa olevat vastuullisen ja vaativan työn tekijät kertoisi lehti-ilmoituksin omasta työstään? Esimerkiksi näin: Hän on 25-vuotias nuorempi konstaapeli, joka kuskaa haisevia puliukkoja ja jahtaa huumehouruisia teinejä 60 markan tuntipalkalla. Hävyttömän vähän likaisesta työstä, eikö olekin?
     Tai: Hän, 35-vuotias palomies vaarantaa henkensä joka päivä. Hän sammuttaa uhkaavia palopesäkkeitä ja siivoaa tielle kaatuneen kemikaalilastin jälkiä. Vaivanpalkaksi hän saa 70 markkaa tunnilta. Kohtuuttoman pieni korvaus, vai mitä?
     Ja vielä: Hän on yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä 20-vuotias perushoitaja. Hän vaihtaa kroonikkopotilaiden paskavaippoja ja valvoo, että 92-vuotiaan Elvi-mummon pissi menee yöastiaan eikä lattialle. Rankkaa vuorotyötä, josta korvaus on 46 markkaa tunti. Onko se oikeudenmukaista? Niin että, mistä se lääkäriliitto oikein napisee.

Simo Sipola

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.
sipola@kaapeli.fi