Ravintolassa saa nyt nauraa

T:Teksti:

“Jokakeväinen vittu mulla stondaa on varma kevään merkki”, lukee Ilkka Heiskanen paperista. Tätäkö se on, suomalainen stand up-komiikka, mietin ja ihmettelen kuinka eturivin tyttö jaksaa hirnua jokaiselle heitolle.
     Heiskanen on onneksi poikkeus illan esiintyjien joukossa. Ravintola Cuckoos Nestin stand up -ilta on vetänyt talon täyteen naurusta nauttivaa yleisöä. Eikä turhaan, aamulla vatsalihakseni ovat hekotuksesta hellät.
     “Stand up -tilanteessa esiintyjä tekee itsensä naurunalaiseksi. Koomikko rikkoo ja vastustaa kaikkia kaavoja. Stand up -komiikka on parhaimmillaan moraalista herkuttelua”, filosofoi vieressäni seisova Lauri Korkeila esitysten lomassa. Korkeila kommentoi esityksiä ja kertoo olevansa stand up -illassa toista kertaa.
     Lavakomiikka vaatii esiintyjältä paljon. Vitsit on osattava ulkoa, esiintymisen oltava intensiivistä ja improvisaation luontevaa. Suomessa stand up on suhteellisen uusi ilmiö, mutta USA:ssa ja Brittanniassa lavakomiikalla on pitkät perinteet. Moni televisio- ja elokuvakoomikko, kuten Jim Carrey ja Whoopi Goldberg, on aloittanut uransa stand up -lavoilta.

Harvinaisen hauska imitaattori

Cuckoos Nestin tämänkertaisista esiintyjistä Jussi Lampi tunnetaan paremmin Ihmeidentekijöiden lääkärinä. Sääli. Lampi on lavalla loistava. Kuten ovat myös baarimikkopari Mika ja Miika.
Illan raikuvimmat suosionosoitukset kerää kuitenkin 21 -vuotias imitaattori Jarkko Tamminen. Jukka Puotilan opissa olleen Tammisen lavakarisma ja tuore ote vakuuttavat, että oppi-isän on aika jäädä eläkkeelle. Tamminen ei vain imitoi vaan saa henkilönsä aivan hulvattomiksi. Esimerkiksi Esa Saarisen ja Lenita Airiston pingisottelu Höyry-Häyrisen selostamana repii yleisön sisuskalut paikoiltaan.
     Pankaa nimi mieleen. Pojasta kuullaan vielä.
    Stand Up-illat ravintola Cuckoos Nestissä vaihtelevina iltoina kevään mittaan. Sisäänpääsy 30 markkaa.

Heikki Valkama
Kuva: Tuomas Harjumaaskola