Jarin viisut

T:Teksti:

OHOn eli opiskelijahomojen kotisivuilla muistutetaan erikseen Euroviisuista. Israel on valinnut ehdokkaakseen naiseksi leikatun transeksuaalin. Suomen karsinnoissa ehdokkaana on Jari Sillanpää. Euroviisuihin erikoistuneen Con Hombres -baarin toinen omistaja Jari Komi vahvistaa, että homopiireissä on viisukuumetta.
    “Moni aikoo järjestää juhlat. Luokseni saapuu englantilainen euroviisuklubilainen, joka tulee varta vasten seuraamaan Suomen esikarsintaa. Häntä ei päästetty studioon katsomaan kisoja, joten vien hänet tuttavan järjestämiin juhliin.”
    Ensimmäinen kansainvälinen euroviisuklubi perustettiin Suomessa 1984. Klubeja on nykyään 22 euroviisumaassa. Komi on innokas jäsen. Hänellä on myös Suomen laajin kokoelma, arviolta 1 200 euroviisusingleä.
    “Laila Halmeen vuoden 1963 voittajaa Muistojeni laulua etsin viisi vuotta ja maksoin siitä tonnin. Jugoslavian kappaleista maksetaan myös paljon.”
    Komin baarissa soi alkuillasta itsetehty minidisc-jukeboksi. Suosituimmat viisut ovat suomalaisia: Anneli Saariston La Dolce Vita, Marionin Tom Tom Tom ja Monica Aspelundin Lapponia.
    “Paljon käydään euroviisukeskusteluja. Olen saanut ulkomailtakin kuulla, että Suomi olisi voinut sijoittua hyvin Ami Aspelundin kappaleella Mitt äppeltree, mutta sinä vuonna valittiin Kojon nuku pommiin”, Komi pudistelee päätään.
    On vaikea kuunnella hymyilemättä, kun Jari jaksaa spekuloida Cat Catin kohtaloa. Vika oli Olli Ahvenlahdessa, joka pakotti suomalaiset tanssipopparit laulamaan orkesterin eikä taustanauhan kanssa. Cat Catin Bye Bye Beibi on kuin tehty drag show -artistin ohjelmistoa varten. Jari ei taida nähdä euroviisujen kitch-arvoa.
    “En”, hän vakuuttaa.
    Jari veikkaa, että kotirouvat äänestävät Jari Sillanpään puhelinäänestyksen voittajaksi, ammattilaisraati valitsee Marika Krookin ja euroviisuklubin raati Sillanpään, Nylon Beatin tai Ultra Bran. Jari-Pekka Koikkalaisen vetämään euroviisuklubin raatiin kuuluu neljä ulkomaalaista.
    “Se on hyvä. Eestissä on euroviisuedustajan valinnut ulkomainen raati ja he ovat tulleet viidenneksi ja yhdeksänneksi. Jari Sillanpää ei ehkä merkitse ulkomaalaisille samaa kuin meille.”·

Suomen Euroviisukarsinnat 14.2.

Minna Joenniemi