HOAS savustaa opiskelijoita Viikistä

T:Teksti:

Viikissä Maakaari 6:ssa sijaitsevan HOAS:n asuntola Cubilen suomalaisasukkaiden postiluukusta tipahti 10. helmikuuta päivätty kirje, joka oli otsikoitu “Asuntoasiaa”. Kirje alkaa: “Ikä-väkseni joudun kertomaan, että vuokranantaja tarvitsee asuntonne toiseen käyttöön toiminnan uudistamisesta johtuen. Asunnon tulisi olla vapaa viimeistään 1.9.1998, joten mitään kiirettä ei ole.” Allekirjoittajana on HOAS:n kohdesihteeri.
     Kirjeessä luvataan kuunnella asukkaiden toiveita mahdollisista uusista asuinpaikoista HOAS:n muissa kohteissa. Viikissä niitä on vain yksi. Sekin on täynnä. Jonottamaan toki pääsee.

Haluaisitteko kenties muuttaa?

“Ketään ei olla irtisanomassa”, HOAS:n asiakaspalvelupäällikkö Susanne Hakkarainen vakuuttaa. “Kirje oli vain kysely, jos joku haluaisi vapaaehtoisesti siirtyä toiseen kohteeseen.”

Hoas lähetti hälyn noustua 12.2. Cubilen asukkaille “tarkennuksen aikaisempaan tiedotteeseen”, jossa korostetaan, ettei edellinen kirje ollut irtisanomisilmoitus. Kirjeessä lukee, että sen avulla halutaan “jo hyvissä ajoin informoida kohteen soluasukkaita edessä olevista muutoksista ja porrastaa muuttoa ihmisten henkilökohtaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan.” Silti samassa kirjeessä mahdolliset toiveet pyydetään ilmoittamaan kohdesihteerille jo helmikuun aikana.

Hoas kertoo tyhjennyksen yhteydessä parantavansa Cubile-soluasuntojen kalustetasoa. Mikäli säätiö haluaa varmistaa solujen olevan tyhjillään syyskuussa, on irtisanomisilmoitus annettava samassa aikataulussa. Vähintään vuoden kestäneen vuokrasuhteen irtosanomisaika on kuusi kuukautta. Alle vuoden kestäneestä vuokrasuhteesta pääsee eroon kolmessa kuukaudessa.

Kaiken takana yliopisto

Suomalaisopiskelijoiden savustamisen taustalla ei ole kuitenkaan HOAS vaan Helsingin yliopisto. Se on jo pitkään halunnut Cubilen soluihin lisää ulkomaalaisia.
“Cubile rakennettiin 1993 sillä periaatteella, että talossa asuisi kolmannes suomalaisia, kolmannes vaihto-opiskelijoita ja kolmannes majoittuisi tutkijahotelliin”, yliopiston kiinteistöistä vastaava osastopäällikkö Toivo Vainiontalo kertoo. “Ulkomaalaisia opiskelijoita ei ilmeisesti ollut tuolloin tarpeeksi tyrkyllä, joten kohteeseen majoitettiin suomalaisia.”
     Cubileen kaksikin vuotta jonottaneille suomalaisasukkaille talon suunnitelmasta ei aiemmin ole kerrottu mitään. Hakkaraisen mukaan se ei ole ollut tarkoituksenmukaista. Yliopisto on alkanut toden teolla vaatia ulkomaalaiskiintiön noudattamista vasta vuodenvaihteessa. “Ei-vapaaehtoinen muutto koskee vain paria suomalaisopiskelijaa”, Hakkarainen vähättelee. Hänen mukaansa kesään mennessä talossa olisi runsaasti luontaista asukaskiertoa.
     Vainiontalo huomioi myös hitaasti kiertävät perheasunnot: “Ongelmana Cubilessa on ollut juuri huono vaihtuvuus. Toisaalta onhan se hyvä, että asukkaat viihtyvät. Tilalle tulisi silti saada alkuperäissuunnitelmien mukaisesti ulkomaalaisia opiskelijoita.”

Kansainvälinen yhteisöllisyys

“Ulkomaalaisten majoittaminen on suuri ongelma yliopistolle. Olemme joutuneet vuokraamaan asuntoja yksityisiltä saadaksemme heille katon pään päälle”, Vainiontalo kertoo. “On suomalaistenkin opiskelijoiden etu, että vaihto-opiskelijat saavat täällä kohtuullisen majoituksen. Se vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa lähteä ulkomaille.”
Vainiontalon mukaan Cubilen perusajatuksia oli, että ulkomaalaisille ja suomalaisille opiskelijoille syntyisi luontevia tapaamismahdollisuuksia. Cubilen naispuolisen suomalaisasukkaan mukaan tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. “Ei tämä ulossavustus ainakaan edistä ulkomaalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden suhteita Viikissä”, hän pahoittelee ja muistuttaa, että Viikissä opiskelee vähän ulkomaalaisia.
     “Miksi todennäköisesti keskustassa opiskelevat ulkomaalaiset tuodaan tänne ja meidät Viikissä opiskelevat ajetaan kauas opiskelupaikasta?”

Ei laittomuuksia

HOAS:n tähänastinen toiminta Viikissa ei ole ollut laitonta. Mutta sen menettelytavat ovat herättäneet kummastusta. “HOAS:lla olisi tarkistamista ainakin niin sanotun tiedotustoiminnan selkeyden kanssa”, Vuokralaisten keskusliiton järjestösihteeri Pentti Naulapää moittii. Lain mukaan vuokranantajalla on lähes vapaa oikeus irtisanoa vuokralainen, mikäli asunnolle on muuta käyttöä.
“Jos Cubilen asukkaat eivät suostu muuttamaan vapaaehtoisesti, heidän sopimuksensa on sanottava irti. Uuteen asuntokohteeseen ei asukasta voi väkisin siirtää”, Naulapää kertoo.
     Naulapää neuvoo cubilelaisia pohtimaan HOAS:n tarjoamaa mahdollisuutta muuttaa toiseen kohteeseen ilman päällekkäisiä vuokria ja uusia takuu- ja tarkastusmaksuja. Yhteistyöhön halukkaille kertyy säästöä pitkä penni. “Taloudelliset realiteetit on joskus pakko ottaa huomioon, vaikkakin pitkin hampain”, Naulapää tietää.

Jan Erola