Hein: Aatenarikka

T:Teksti:

Neljä syytä tyrmätä Kepu

Reality bites. Nuorsuomalaiset ovat huomanneet, että pelkkiäuusia ajatuksia esittämällä ei politiikassa pitkälle pötkitä. Jos kerran oma lihas ei riitä nostamaan puoluetta, niin liittoudutaan. Tältä pohjalta nusut ovat keskustelleet mahdollisesta vaaliliitosta Keskustan kanssa.
    Löydän ainakin neljä hyvää syytä suhtautua asiaan skeptisesti:

1. Yhteiselle vaaliohjelmalle ei ole pohjaa
    Eräs perustelu liittoutumiselle eduskuntavaaleissa on nusujen ja Kepun yhteinen vaaliohjelma. Se toimisi seuraavan hallitusohjelman runkona ja olisi vaihtoehto nykyisen hallituksen politiikalle. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, joten se ei voi olla totta. Nusujen ja Kepun ainoa ohjelmallisesti yhdistävä tekijä on vaatimus työreformista (tosin Kepulla vesitetty nusujen versio). Eroja on reippaammin; aluepolitiikka, verotus (erityisesti tulovero), julkinen sektorin rooli, alkoholipolitiikka ja elinkeinotuet muutamia mainitakseni.

2. Kepun ja nusujen taktiset tavoitteet ovat erilaiset
    Nusut ovat radikaali uudistusliike, Kepu vahvaan valtioon uskova, eturyhmäkohtaiseen eduntavoitteluun erikoistunut perinteinen puolue. Kepu haluaa varmistaa vaalivoiton. Tähtäimessä on pääministeripuolueen asema. Se edellyttää -99 vaalien jälkeen hallitusyhteistyötäjoko Kokoomuksen tai demareiden kanssa. Kepun kenttä vannoo vanhan hyvän punamullan nimeen ? siitä Esko Ahon viimeaikainen flirtti Lipposen suuntaan.
    Nusuille punamulta on lähinnä kirosana. Porvarihallitus nusuilla höystettynä maistuisi paljon paremmalta. Nuorsuomalaisten tavoite ei ole auttaa Kepu?demari -hallituksen syntymistä peeseemalla Kepua vaalivoittoon. Pikemminkin pitäisi vahvistaa Kokoomuksen asemia.

3. Kepu haluaa kaupunkeihin
    Suuret kaupungit ja erityisesti pääkaupunkiseutu eivät ole olleet Kepulle hyvää maaperää. Nusuilla tilanne on päinvastainen: kaupungeissa menee hyvin, mutta maaseudulla on mustia aukkoja. Kepu haluaa vaaliliittoa kiihkeimmin Uudellamaalla ja Helsingissä. Nusuille taas sopisi paremmin muu Suomi. Nusujen vanaveteen liimautuminen pääkaupunkiseudulla hyödyttäisi vaalitaktisesti ennen kaikkea Kepua, ei nusuja.

4. Järki perustelee, tunne valitsee
    Ehkä suurin ongelma nusujen kannalta on se, että mielikuvissa Kepu on yhtä kaukana nuorsuomalaisista kuin Pluto auringosta. Kepu on monelle stadilaiselle kaikkea sitä, mikä politiikassa haisee. Vapaalla assosiaatiolla mieleen tulevat maataloustukiaiset, ökyisännät, iltalypsy ja väyrystely. Ne herättävät tunteita, eivätkävälttämättä niitä positiivisimpia. Ehkä mielikuvat ovat vääriä, mutta kuka kertoo sen äänestäjälle äänestyskopissa?
    Näistä syistä en usko, että vaaliliitto Kepun kanssa olisi nusuille oikotie onneen. Se voi olla suorin tie helvettiin. Nuorsuomalaiset voittavat tai kaatuvat saappaat jalassa, mutta olisi perin ikäväänähdä ne bootsit lannan peitossa.·

Inka Hein 

Kirjoittaja on viestintäkonsultti  ja aktiivinen nuorsuomalainen.