Rikoksia valkokankaalla

T:Teksti:

Elokuvateatteri Orionissa alkaa helmikuussa HYY:n elokuva ryhmän ja Suomen elokuva- arkiston järjestämä Rikoselokuva-luentosarja. Luennoilla tutustutaan erilaisten elokuvatutkijoiden johdatuksella lähinnä amerikkalaiseen film noiriin, mutta sarjan runko muodostuu viime syksynä Jean-Pierre Melvillen elokuvista väitelleen Eeva Kurjen kolmesta ranskalaista rikoselokuvaa käsittelevästä luennosta.
    "Ranskalainen rikoselokuva on saanut paljon vaikutteita amerikkalaisesta film noirista", Eeva Kurki kertoo. "Toisaalta film noirissa on nähtävissä tiettyjä 30-luvun ranskalaisen runollisen realismin piirteitä. Vaikutus on siis ollut kaksisuuntaista.
    "Molemmille rikoselokuvatraditioille on yhteistä perusteema: ryhmän toiminta ryöstötilanteessa. Ranskalaisissa elokuvissa tapahtumat sijoitetaan kuitenkin selvemmin yhteiskunnalliseen kontekstiin.
     Melvillen elokuvat puolestaan poikkeavat rikoselokuvien yleistematiikasta siten, että niissä korostetaan epätavallisen tiukasti kunnian käsitettä. Kaiken lisäksi Melvillellä kunnia ymmärretään uudella tavalla.
    "Aikaisemmissa elokuvissa rikos oli paha asia ja sankari oli hyvä sankari. Melvillellä taas nimenomaan rikollinen on kunniallinen.
    "Kurkea kiehtoo Melvillen elokuvissa ennen kaikkea muodon puhtaus, tiukka tarinan kuljetus ja karsittu dialogi.
    "Tällainen pieteettinen ilmaisu on hyvä vastapaino nykyelokuvan keinojen ylenpalttisuudelle", hän toteaa.

Kaikille avoin Rikoselokuva-luentosarja alkaa Orionissa, Eerikinkatu 15, tiistaina 3.2.98 klo 14.30-16.30. Vapaa pääsy.

Satu Elo
Kuva: Päivi Peltonen