Nipponin aakkoset

T:Teksti:

     Avuttomuus
     Johdatus japanilaisuuteen alkaa mielenlaadusta: yksilö on heikko, yhteisö vahva. Arkuus ilmenee tarpeena miellyttää kaikkia – tai pokkuroida kaikille. Japanilainen työntekijä kumartaa pomolleen jopa puhelimessa. Elokuvaohjaaja Takeshi Kitanon sanoin: “Jos kävelemme yhdessä, ei tarvitse pelätä punaisia valoja.”
     Byrokratia
     Japanilainen byrokratia on vertaansa vailla. Virkamies ei voi päättää asioista, vaan päätös on alistettava esimiehelle. Joka esittää sen kollegalleen. Jonka esimies tarkastaa tapauksen. Ja antaa sen toiselle virkamiehelle.
     Chikan (pervertikko, ahdistelija)
     Monet Japanissa asuneet ulkomaalaiset naiset ylläpitävät myyttiä japanilaismiesten kieroutuneisuudesta kertomalla kauhutarinoita ruuhkajunissa hipelöivistä ja runkkaavista salarymaneista, valkokaulustyöläisistä – ja puhuvat täyttä totta.
     Demokratia
     Uusinta muotia politiikassa on loikkailla puolueesta toiseen tai perustaa kokonaan uusia puolueita. Politiikoilla on myös paljon kivoja kavereita (ks. kohta yakuza).
     Erotiikka
     Suomessakin on videovuokraamossa piirroselokuvia, joissa lonkeroiset demonit raiskaavat koulupukuisia tyttöjä. Kasetin kylki paljastaa valmistusmaan Japaniksi, missä vuokraamoista löytyy oma osastonsa myös pedofiileille. Kansiteksti FOR ABNORMAL PEOPLE ei ole varoitus vaan mainoslause.
     Furin (vieraissakäynti, moraalittomuus)
     Suurin osa japanilaisista ei näe bordellissa käymisessä mitään kummaa. “Jo puolen tunnin juttelun jälkeen siirrytään yleensä tuntihotelliin. Todella helppoa”, nelikymppinen japanilaismies kehuu Tokion puhelinpalveluja, joihin voi soittaa ilmaiseksi ja hankkia päiväkahviseuraa.
     Gaijin (ulkopuolinen)
     Vaikka pikkulapset vierasmaalaisen nähdessään osoittelevat sormella ja huutavat: “Gaijin, gaijin”, ulkomaalaisille ollaan ystävällisiä ja kohteliaita. Eksynyt turisti saatetaan kädestä pitäen perille – jos sattuu olemaan valkoihoinen.
     Aasian halpatyöläisten ihmisarvoa taas poljetaan päivittäin tehtaissa ja ilotaloissa. Viime vuonna maan rajoilta käännytettiin yli 1 200 laitonta jenin houkuttelemaa maahanmuuttajaa, puolet enemmän kuin toissa vuonna.
     Hashit (riisipuikot)
     Japani on vatsataiteiden taivas. Halusipa sitten kiinalaisia tai ranskalaisia herkkuja, maailman parhaat ja kalleimmat ravintolat löytyvät Tokiosta.
     Edullisissa ravintoloissa ruoka maksetaan automaatteihin. Kaikista annoksista on esillä valokuva – tai muovinen malli.
     Ruokaa tarkoittava sana on sama kuin riisi. Kun maassa muutama vuosi sato epäonnistui, kansa kauhistui. Hätäapua haettiin Thaimaasta, mutta sikäläinen riisi ei kelvannut herkkusuille – se maistui väärältä.
     Idolit
    Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös oikeat bändit, joissa soittavat oikeat muusikot, ovat päässeet valtavirtaan. Levykauppoihin on ilmestynyt uusi osasto: kotimainen indie.
     Muuten Japanissa musiikki on sivuseikka. Idolit ovat tärkeitä, joista kenties popein tällä hetkellä on Shazua. Hän on laulajatyttö, joka erikoisen imagonsa takia on sijoittunut hyvin listoilla. Hän on oikeasti poika – eikä hän osaa laulaa.
     Japlish
     (japaninenglanti)
     Japanilaiset puhuvat monipuolista ja kaunista japania, muita kieliä ei lainkaan. Japanin englanti, japlish on käsite. Raburetaa ja teeburu ovat englanninkielisessä asussaan loveletter ja table. Valokuvausliikkeen mainoslause: For enjoy natural color, and your best scene own.
     Kogjaru
     (pikkutyttö)
     Vastine girlpowerille. Kogjarut ovat nuoria hedonistityttöjä, joille hävytön materialismi ja bimbous ovat kunnia-asia. He seurustelevat setien kanssa, koska sedillä on rahaa. Ei ole harvinaista, että japanilaisella lukiolaistytöllä on kourallinen “poikaystäviä” taloudellisista syistä. Kogjarun tunnistaa ruskeaksi värjätyistä hiuksista ja merkkivaatteista.
     Lahjat
    Japanilainen elää ikuisessa velvollisuuksien (giri) ja kiitollisuudenvelan (on) kierteessä. Tuliaisten, liikelahjojen ja muiden epävirallisten lahjojen lisäksi tapana on antaa tuttaville vuoden lopun ja puolenvälin lahjat, oseibo ja ochugen. Lahjan arvo määräytyy edellisen lahjan – ja työhierarkian mukaan. Tavarataloissa on osastonsa valmiiksi hinnoitelluille ja pakatuille lahjoille.
     Media
    Mikään ole pyhää. Illan TV-spesiaali voi olla kaikkien aikojen parhaiden onnettomuuksien kavalkadi. Näe aito teloitus!
     “Hänen keisarillinen korkeutensa nautti hotdogin” otsikoi viikkolehti keisarin syntymäpäivälööpissä. Höysteenä paparazzikuvat itse aktista!
     Elokuvaohjaaja ltami Juzo teki viime jouluna itsemurhan osoittaakseen syyttömyytensä salakuvaajien paljastamaan suhteeseen. Seuraavana päivänä joka kanavalla puitiin surman syitä – sekä näytettiin paparazzikuvia kuolemaan johtaneesta suhteesta.
     Nagano
    120-miljoonainen kansakunta odottaa olympialaisia. Kisoista kohistaan kaikkialla, kaduilla ja kolapurkin kyljessä. Yhteisöllisyys tiivistyy massatapahtumissa ja mainosjeneissä: kaupoista löytyy kaikkea kisoihin liittyvää, aina kisojen viralliseen rotanmyrkkyyn saakka.
     Oikeustaju
     Vuodenvaihteessa amerikkalainen merivoimien sotilas tuomittiin pulittamaan 39 miljoonaa jeniä eli noin 1,7 miljoonaa markkaa ajettuaan lukiolaispojan yli. Poika kiihdytti mopolla jalkakäytävältä sotilaan auton eteen. Oikeus totesi, että poika oli kolarin syypää. Siksi merimiehen ei tarvinnut maksaa kuin puolet vanhempien vaatimasta korvaussummasta.
     Pokemon
     Nintendopeliin perustuva Pocket monster
     -animaatio on Japanin viimeisin villitys. Viime vuonna Pocket monster -tuotteita myytiin 16,8 miljardilla markalla. Pelien ja videoiden lisäksi kaupasta saa pokemon-karkkeja, pokemon-nukkeja, pokemon-virtuaalilemmikkejä, pokemon-nuudeleita ja pokemon-currya. Animaatio on aiheuttanut sairausoireita yli 700 lapselle.
     Q-lutusjuhla
     Japanilaiseen supermarkettiin astunut tietää, mitä on kulutusjuhla (ks. Pokemon). Jokainen ostoskeskus on pieni säihkyvä paratiisi. Shoppailu on elämäntapa.
     Iloiseen kulutustyyliin ei liity huonoa omaatuntoa muiden köyhyydestä tai tuhoutuvista luonnonvaroista. Pientareet pursuavat käytettyjä juomatölkkejä ja käärepapereita. Puistikkoihin ja metsiin syntyy aivan kuin itsestään pieniä kaatopaikkoja.
     Rehellisyys
     Ennenvanhaan japanilainen kuoli ennemmin kuin petti luottamuksen. Mutta takapihalla voikin sitten tehdä mitä haluaa. Japanilainen moraali on julkisivun moraalia.
     Rehellisyyttä ei pidä sekoittaa kohteliaisuuteen. Japanilaisen suussa kyllä tarkoittaa kyllä, kyllä ehkä merkitsee ei. Tulen luultavasti tarkoittaa en tule, en ole varma tulee tulkita jyrkkä ei.
     Sake
    Japanilaiset eivät kestä tippaakaan viinaa. Jo pieni alkoholimäärä saa pokerinaaman hilpeäksi huuliveikoksi. Kahden kaljan jälkeen alkaa räyhääminen. Kaduilla ei näy juoppoja, sillä huonokuntoiset lähetetään taksikyydillä baarista kotiin.
     Työhulluus
     Tyypillinen salaryman aloittaa päivänsä parin-kolmen tunnin työmatkalla. Työt venyvät iltaseitsemään, minkä jälkeen työkaverit vaativat parille oluelle (ks. Sake). Kymmenen aikaan mies palaa kotiin, jossa vaimo on lämmittänyt kylvyn ja ruoan. Lapset tavataan sunnuntaina, kun golfkierros pomon kanssa on ohi.
     Vain japanin kielessä työkuolema karoushi on vakiintunut ilmaisu.
     Uskonto
     Perustamassa uskontoa? Tee se Japanissa. Rahan valtakunnassa on henkinen tyhjiö, jonka täyttäminen palkitaan. Hämaräkin kultti kerää korkeasti koulutettuja kannattajia, hyvänä esimerkkinä Tokion metron kaasuiskussa kunnostautunut Korkeimman totuuden lahko.
     Valtaosalle japanilaisista ufot ja aaveet ovat todellisuutta. Ei ole päivää, jolloin tv ei toitottaisi ufoista ja paranormaaleista ilmiöistä.
     Uskonnot ovat hyvä bisnes. Temppelit keräävät sievoiset tulot siunatessaan vai-najat, kuluvan vuoden, liiketoimet, talot ja autot. Kaikki verottomana.
     Viihde
    Sarjakuvat ja piirretyt, mangat ja animet, ovat hyvää vauhtia leviämässä maailmalle. Japanilaiset ovat kuvan mestareita. Mutta maan televisiota ymmärtääkseen täytyy olla japanilainen.
     WC
    Vain Japanissa on täysin automaattinen wc-pönttö. Paina nappia ja ruisku huuhtelee takalistosi. Paina toista nappia ja lämmin henkäisy kuivaa ahterin. Nouse ja vedä kahvasta huuhdellaksesi ja hups! suihku kastelee housusi.
     Kaikki WC-teknologia ei ole hupia. Japanilainen tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla ulosteista jalostetaan ruokaa. Tulevaisuuden ruokaongelman ratkaisevat paskapihvit – todellista kierrätystä.
     X-Japan
     Nimestä sen arvaa: maan suosituin hevibändi. Sloganinaan “For psychedelic
     violence crime of visual shock”.
     Yakuza
    Mafia on sekaantunut kaikkeen, jopa sumopainiin. Toissakeväänä kaksi painijaa kertoi julkisesti sumomaailman kulissientakaisista tapahtumista ja kuoli mystisesti. “Kukaan ei uskalla tehdä mitään, ei edes poliisi”, parikymppinen kiotolaisnuori kertoo silmät kiiluen – ja myöntää ihailevansa gangstereita.
     Mutta romanttisten yakuzojen aika on ohi. Tokion pelätyin rikollisliiga on kiinalainen mafia.
     Zen
    Länsimaihinkin on levinnyt buddhismin virtaus, joka korostaa tasapainoa ja harmoniaa. Zenissa ei ole mitään määriteltyä oppia. Todellisuus on ei-olevaista, mutta Zen on itsensa löytämistä itsensä kieltämisen kautta. Valaistukseen pääsee istumalla paikallaan.

Teksti ja kuvat Heikki Valkama