Märkäpuoli kuuluu kemisteille

T:Teksti:

“Sellaista nestettä ei olekaan, jota joku ei joisi.”
    Ruskeasuolla opiskelijoiden hammashoitolan kupeessa häärää kymmenkunta kemistiä ruumiineritteiden kimpussa. Oikeuslääketieteen laitoksen oikeuskemian osastolle päätyvät näytteet kaikista myrkyllisissä olosuhteissa kuolleista suomalaista.
    “Etsimme myrkytyskuolemia ja selvitämme myrkkyjen osuutta kuolemien taustatekijöinä”, filosofian tohtori Ilpo Rasanen, 35, valaisee työtään oikeuslääketieteen laitoksen oikeuskemian osastolla. Hän ajautui laitokselle kesätöihin opintojensa alkupuolella. Ruumiineritteet veivät miehen mennessään.
     “Koko maan vainajien oikeuskemialliset näytteet tuodaan asetuksen määräämänä meille. Lisäksi tutkimme jonkin verran elävien potilaiden näytteitä. Osa tulee sairaalaan myrkytyspotilailta, osa vankiloista mahdollisilta huumeidenkäyttäjiltä.”
     Kemistien ei tarvitse osallistua ruumiinavaukseen, sillä oikeuslääkärit ottavat näytteet ja lähettävät ne kemian osastolle.

Myrkytysmurhat kiehtovat

Työ oikeuslääketieteellisessä oli Rasasen mukaan ensimmäisinä vuosina vielä jännää. Kaikkeen turtuu. Mutta paatuneimmankin tutkijan mielenkiinto herää, kun vastaan tulee myrkysmurha. “Myrkyttäjä on usein nainen. Mies turvautuu herkemmin kättä pidempään”, Rasanen kertoo.
     Ovelimpia ovat myrkyttäjät, jotka antavat kuolettavaa ainetta pienissä erissä, jotta oireet tulisivat hiljalleen. Jotkut myrkyt vaikuttavat esimerkiksi elintärkeiden entsyymien toimintaan. Niiden aktiivisuus laskee ja kohoaa sitten lähes ennalleen. Usean myrkkyannoksen jälkeen taso laskee lopulta niin alas, että viikatemies kutsuu.

Verta, virtsaa ja keuhkon paloja

Vainajien perusnäytevalikoima on maksaa, verta, virtsaa ja mahan sisältöä. Nykyisin tutkitaan myös hiuksia, joista pystytään jäljittämään huumeiden käyttöä pitkällekin taaksepäin.
     “Hius kasvaa sentin-puolitoista kuukaudessa. Määrätyt huumeet säilyvät näkyvänä hyvinkin kauan. Muusta karvoituksesta on vaikeampi arvioida käytön ajankohtaa, vaikka aineet näkyisivätkin”, Rasanen kertoo.
     Harvinaisissa imppaustapauksissa voi tulla myös pala keuhkoa. Alkoholinmääritys saatetaan tehdä myös silmän lasiaisesta. Näytteistä mitataan laajasti erilaisia aineita, vaikka ennalta olisikin tiedossa todennäköisin aine.

Olo karheaksi kodinputkimiehellä

Oman käden kautta hautaan yrittävät ja siinä onnistuvat kuuluvat myös Rasasen asiakasryhmään.
     “Jotkut koittavat itsemurhaa kodinputkimiehen tyyppisillä aineilla. Voimakkaan emäksiset aineet syövyttävät kaikki limakalvot ja tappavat hitaasti”, Rasanen kertoo. “Tuskat ovat hirveät. Hyvässä lykyssä jää vielä henkiin. Elämä on hyvin vaikeaa sen jälkeen.”
     Vielä nolompaa on myrkyttää itsensä vahingossa. Rasanen varoittaa säilömästä myrkkyjä viina- tai limsapulloihin.
     “Sellaista nestettä ei olekaan, jota joku ei joisi.”

Jan Erola
Kuva: Riku Isohella