Juristien rahanpainanta loppuu

T:Teksti:

Oikislaisten omistama Paragraaffi Oy lopettaa painotoimintansa. Syynä on liiketoiminnan kannattamattomuus. Vielä pari vuotta sitten hankittiin uusi painokone, jonka laskusta HYY maksoi puolet. Lakkauttamisen jälkeen koneiden myyntitulot jäävät pykälisteille.
     Oikeustieteen opiskelijajärjestön Pykälä ry:n omistama Paragraaffi Oy lopettaa tänä keväänä painamisen. Paragraaffin pääasiallisena asiakasryhmänä ovat olleet opiskelijajärjestöt, jotka painavat järjestölehtiään ylioppilaskunnan painotuen avulla. Paragraaffi on Limes Painon kanssa jakanut HYY:n tukemat opiskelijalehtimarkkinat lähes täysin.
     Vielä nousukauden huumassa 1980-luvun lopulla Paragraafissa vuoltiin kultaa. Asiakkaita riitti yliopistoyhteisön ulkopuolelta, ja yhtiön voittoja kotiutettiin Pykälä ry:lle.
     Tietokonetaiton kehittyessä paine tuottaa korkealaatuisempaa painojälkeä alkoi pudottaa Paragraaffia kilpailusta. Se menetti käytännössä markkinat Limekselle. Myös yliopiston ulkopuoliset asiakkaat hylkäsivät yhtiön. Suurin yksittäinen asiakas on omistaja Pykälä itse, joka hakee myös aktiivisesti ylimääräistä painotukea.
     ”Limeksessä painoa pyörittävät samat ihmiset vuodesta toiseen, meillä ihmiset vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Tuotteet ja ammattitaito eivät kehity”, Paragraaffin toimitusjohtaja Timo Ojala valittaa. ”Offset-kone ei täytä tämän päivän vaatimuksia”, Ojala myöntää.

Uusi painokone HYY:n rahoilla

Paragraaffi hankki käytettynä uuden offset-painokoneen vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1995. Edellisenä vuonna sovitun lisäsopimuksen turvin se sai ylioppilaskunnalta puolet hankintakustannuksista eli
50 000 markkaa niin sanottua pääomatukea. Tuki annettiin kahdessa erässä ja jälkimmäinen osa tuloutettiin viime vuonna.
     Sopimuksessa ei ole ehtoja painokoneen mahdollisesta jälleenmyynnistä. ”Tottahan toki aiomme realisoida painokoneet”, Ojala puolustautuu. ”Eihän ylioppilaskunta voi velvoittaa pyörittämään tappiollista yritystoimintaa.”
     Tuotannon lakattua yhtiöltä liikenee myytäväksi painokoneen lisäksi arvokkaat master- ja rasterikamerat.
     Aiemmin kokopäiväisenä työskennellyt painohenkilö on syksystä asti ollut puolipäiväisesti lomautettuna. Lisäksi Paragraaffin palkkalistoilla on puolipäiväinen sihteeri, joka on toisen puolen päivästä hoitanut Pykälän asioita.

Painotuet uusiksi

Kiinteää tukea Paragraaffille ja Limes Painolle on maksettu yhteensä 60 000 markkaa vuodessa. Muu tuki HYY:ltä on tullut opiskelijajärjestöille annettuna painoavustuksena – tosin tämäkin tuki suoraan painoille.
”Opiskelijoiden painoja on tähän asti haluttu tukea. Nyt avustuspakka menee sekaisin”, HYY:n hallituksen puheenjohtaja Heli Lantta pohtii. ”Limeksen jäädessä monopoliasemaan on rinnalle kehitettävä uusia tukimuotoja.”
     Vaikka Paragraaffin painotoiminta loppuu, sille jää jäljelle lakikirjojen välitys sekä tenttikysymysten ja kangasmerkkien myynti. Ojalan mukaan yhtiölle pohditaan uusia toimialoja.

Jan Erola
Piirros Timo Mänttäri