Herätys!

T:Teksti:

Keramiikan opiskelija Hannele Heino nukkuu yön ikkuna auki paksujen untuvapeitteiden alla. Niiden ihanasta hyväilystä ei millään tahtoisi nousta.
    Helenalla ei ole varaa kolmen tonnin kirkasvalolamppuun, mutta hän on kokeillut kirkkaan loisteputken sijoittamista sängyn yläpuolelle. Lampussa on ajastin ja se räpsähtää päälle aamulla. Ajastimia saa alle satasella.
     "Sen voi kytkeä myös kahvinkeittimeen niin, että herää kahvin tuoksuun."
    Aamukahvin Hannele ottaa sänkyyn ja mukaan Hesarin. Hän valehtee itselleen sunnuntaifiiliksen.
    "Joskus panen videon illalla nauhoittamaan ja menen aikaisin nukkumaan. Säästän elokuvan aamuun."
    Pohjoismaisten kielten opiskelijan Marleena Kojon stereoissa on lisävarusteena ajastin, johon hän ohjelmoi jo illalla herätyslaulun.
    "Musiikin pitää olla jotain pirteää ja hyväntuulista. Aknestikin Onnen päivä on kestosuosikkini."
    Heti herättyään Marleena ryntää kännykkänsä kimppuun ja lähettää poikaystävälle Keski-Suomeen tekstiviestin.
     "On ihanaa jos poikaystävä ehtii ensin."
    Kirjallisuustieteen opiskelija Yasir Gaily käynnistyy aggressiivisen musiikin voimalla. Valinta voi olla Prodigyä, drum’n’bassiä, Sonic Youthia tai Sex Pistolsin Anarchy in the UK.
    Opetusministeriössä siviilipalvelustaan suorittava Santeri Korri herää kuuntelemalla puoliunessa tunnin verran Radio Cityä.
    "Aamu alkaa hyvin vihaamalla Klaus Bremeriä."
    Oikeustieteen opiskelijaparin Ilse Janssonin ja Antti Lehtimajan yhteisessä kodissa kello soi aamulla kymmentä yli kuusi.
     "Herätyskellolla on symbolinen merkitys. Minä en herää siihen ja Antti on hereillä jo ennen sen soimista."
    Kello 6.10:stä eteenpäin halaillaan. Kello 6.30 Antti soittaa Helsingin Sanomien jakeluun, mikäli lehti ei ole tullut. Viime aikoina on käynyt niin.
    "Sitten Antti lähtee ylittämään Atlanttia eli viihtyy suihkussa parikymmentä minuuttia. Sillä välin minä siivoilen, tiskaan ja laitan itselleni hedelmäsalaattia. Mulla menee suihkussa vähemmän aikaa."
    Lehden lukeminen on hiljainen tapahtuma. Antti syö jugurtin tai leipää.
     Valtiotieteen opiskelija Aino Rentola on ruvennut seuraamaan NBC:n Todaytä. "Aamu alkaa hurjilla jutuilla. Voi hämmästyä, kuinka oudossa maailmassa elämme."
    Televisionautintoon kuuluu, että Aino tepastelee gorillatossuissaan hakemaan aamiasmurot keittiöstä ja mussuttaa ne sängyssä.
    "Nyt syön Special K:ta. Tavalliset cornflakesit olivat parempia. Paketeista sai aina krääsää." Aino herää viikonloppunakin kahdeksalta, ettei rytmi mene sekaisin.
    Oikeustieteen fuksit Paula Kunnas, Kalle Varjola ja Antti Heikonen lukevat ensimmäisenä aamulla teksti-tv:n jääkiekkotulokset. Varjolan ja Heikosen aloitussivu on 235, jossa kerrotaan NHL-tulokset.
    "Tänä aamuna kerrottiin, että Teemu oli tehnyt kaksi maalia. Seuraavalta sivulta löytyvät koripallotulokset."
     Paulan aloitussivu on 241, jos ei ole illalla sattunut katsomaan SM-liigan tuloksia.
    Paula tempaa aamiaiseksi pelkän poretabletin. "Sillä on psykologinen vaikutus. Ja onhan siinä hiilihappoakin.
    "Fuksit eivät ota aamuista paineita. "Jos aamu venyy, se tietää pitkää iltaa. Ei siinä sen ihmeempää. Aamulla on kiva käydä jossain alennusmyynnissä", Paula toteaa.
    Venäjänopettaja Hannes Heinon ra dioherätyskello on viritetty lyhyt aalloille ja se herättää Hanneksen seitsemältä venäjänkielisillä uutisilla. "Se on hyvää harjotusta heti aamusta.
    " Hannes on kahden herätyskellon mies. Hän tuntee olevansa opettajana erityisen velvoitettu ehtimään oppitunneilleen.
    Teoreettisen fysiikan opiskelija Pek ka Tietäväinen herää lukuvuoden alussa kahdeksan paikkeilla ja lopussa puolilta päivin. Puuroaamiaisen jälkeen Pekka joko kuuntelee musiikkia tai soittaa sähkökitaralla vartista puoleen tuntia bluesahtavaa improvisaatiota.
    Mun pitää päästä mahdollisimman nopeasti pois kotoa. Mä en kestä kun jätkä jää sänkyyn tuhisemaan", Kuvataideakatemiassa opiskeleva Maija tilittää. "Kyllä pitäisi säätää laki, että puolison pitää nousta samaan aikaan."
    Maijan ystävä soittaa usein yhdeksän aikaan ja pyytää häntä aamukahville.
    "Sopisin hyvin lottovoittajaksi. Olisin lapseton rikas rouva, joka aloittaa aamun kahvilla Ekbergillä, käy galleriakierroksella ja shoppailee."
    Samassa oppilaitoksessa opiskeleva Hanna puuttuu puheeseen: "Heräisinpä rutkasti aikaisemmin. Pidempi lenkki koiran kanssa saa tuntemaan, että olen hyvä ihminen. Enkä pelkästään itsekkäästi kierrä korttelia.

Minna Joenniemi
Kuva: Johanna Mannila