Pukkia on partakarvoihin katsominen

T:Teksti:

“Pukilla on harmaa pomppa ja lapikkaat. Nenän päällä sillä on kultasankaiset silmälasit”
    “Eihän sillä ole laseja, vaan kasvot on melkein kokonaan parran peitossa. Silmät näkyy ihan pikkasen”
    “Kyllä pukin vaatteet on punaiset, mutta ei liian Disney-punaiset”
    Kaksikymmentä ja vähän päälle kaivelevat muisteistaan kuvaa joulupukista. Vuosien saatossa kirjoista, tavaratalopukeista ja kotona vierailleista urheiluseuralaisista karttuneet mielikuvat muodostavat jokaisen päähän sen oikean joulupukin.
    Legendaarinen joulupukkimies, kirjailija Mauri Kunnas löysi kuuluisalle pukilleen esikuvan Aku Ankoista.
    “Niitä mä lapsena luin, joten aika paljon kirjojeni joulupukki on varmaan Disneyltä lähtöisin”, Kunnas pohtii.
    “Ei siinä ainakaan mitään Rudolf Koivun pukkia ole, sillähän oli karvalakki ja tuohikontti.”

Kamala kiiltävä kolapukki

Silti monien mielestä pukki ei ole edelleenkään punanuttu. Harmaa on joidenkin mukaan oikea lahjoja jakavan jössikän paraativäri.
    “Kyllä minäkin olen omalta pukiltani poistanut cocacolamaista kirkkaanpunaisuutta. Se joulupukki on liian lihava, hirveän punainen, kiiltävä ja huutaa sitä ho-ho-hootansa”, Kunnas moittii.
    Hän tietää, että punainen väri on itse asiassa skandinaavista perintöä. Ruotsalaisten Tomten esiintyy punaisissa vetimissä, ja Coca-colalla oli aikoinaan ahvenanmaalainen graafikko, joka suunnitteli suuryhtiölle pukin kuvan.
    “Eikä joulupukki ole mun mielestä muutenkaan mikään suomalainen. Sillähän on irlantilainen matala ääni, ja muutenkin äijä on aika ylikansallinen”, Kunnas paukauttaa.

Mauri näki kengät

Päiväkoti-ikäiset menevät hämilleen. “Höh, ai miltä pukki näyttää? Se ei ole pelottava” “Sillä on punaiset posket” “Lämpimästi päällä” “Valkoinen parta”. Ulkonäön yksityiskohtia useammin ipanat korostavat ukkelin tärkeintä missiota, lahjojen jakamista. “Eikä se tykkää riitelystä”.
    Mauri Kunnas ei ole kirjoissaan juuri lapsuuden joulupukkikokemuksiaan käyttänyt.
    “Muistan hämärästi, kun meille tuli ensimmäisen kerran pukki. Menin sängyn alle, enkä suostunut houkutteluista huolimatta tulemaan sieltä pois. Muistan siis pukista vain kengät. Myöhempinä jouluina joulupukki jätti hienotunteisesti lahjat kuistille, eikä tullut sisään ollenkaan.”

Parta pukin tekee

Kunnaksen pukki seikkailee kaikkiaan kolmessa kuvakirjassa: Joulupukki, 12 lahjaa joulupukille ja Joulupukki ja noitarumpu. Pullea setä hosuu ja esiintyy välillä myös kylpypaljussa ja erilaisissa arkitamineissa. Pukkimaisuus asuukin jossain muualla kuin vaatteissa.
    “Yhdessä mainoksessa joulupukki on puettu siniseen, ja se toimii hyvin”, Kunnas sanoo.
    Lopulta joulupukin tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousee “raadin” kuvauksissa yksi ylitse muiden. Sillä, onko se harmaa, valkoinen, kihara vai suora ei ole kamalasti merkitystä.
    “Partaa ei voi ottaa pois”, Kunnas päättää.

Virpi Salmi
Piirros Mauri Kunnas