Isojen naisten puolesta

T:Teksti:

TV-elokuva Liian paksu perhoseksi kertoo pulleahkosta Kaisusta, joka muuttaa Helsingistä pieneen syrjäkylään kauppa-apulaiseksi. Häntä ovat vastaanottamassa kauppias Erni, tämän suorasuinen äiti Ellida sekä prinsessamainen sisko Viivi.
    Erni on tyytyväinen saadessaan apua, mutta naisten tervetuloa-toivotukset ovat kaikkea muuta kuin lämpöiset. Langanlaihat perhoset iskevät nälväisynsä naisen arimmille alueille – vatsan ja reisien ympärille. Kaisu on jo toisena työpäivänään valmis pakkaamaan laukkunsa ja palaamaan takaisin kaupunkiin. Ernin onnistuu estää aikeet, kun äiti ja sisko muuttavat vähän matkan päässä olevalle huvilalle.
    Kauppa totisesti tarvitseekin vahvan ja aikaansaavan Kaisun otteita. Hän ottaa ohjat käsiin ja saa kärpäsille liian tutuksi tulleen puodin näyttämään lähes uudelta.
    Saamattomiin ja hentoihin naisiin tottunut Erni ihastuu riuskaotteiseen Kaisuun ja pian he jo nukkuvat saman peitteen alla. Kauppakin käy, kun Kaisu hoitaa melkein kaiken.
    Ellida ja Viivi ovat ainoat, jotka häiritsevät Kaisun ja Ernin onnea sekä kaupanpitoa. Ellida varastelee ja Viivi ostelee kaupan laskuun mitä mielii. Eikä Erni-reppana oikein osaa pitää puoliaan. Ei hennoille naisille tohdi oikein vastaankaan panna.
    Epäreiluus on silmiinpistävää: Miksi kauniit ja pienet naiset saavat paljon enemmän anteeksi kuin riuskat ja aikaansaavat? Miksi naisen on vaikea olla miestä vahvempi?
    Tove Idströmin
käsikirjoittama ja Heidi Köngäksen ohjaama elokuva nostaa esiin monien mielissä olevia kysymyksiä. Esittää ne rankasti, mutta huumorilla höystettynä. Kaarina Hazard on Kaisuna loistava. Erniä esittävä Mika Nuojua voisi olla kuka tahansa perusmies. Hän myöntää tosiasioiden olemassaolon vasta pakon edessä. Naisethan tätä maailmaa loppujen lopuksi pyörittävät.
    Kysymykset jäävät leijumaan, eivätkä oikein löydä vastaustaan. Jotkut asiat vaan ovat ja pysyvät.
    Liian paksu perhoseksi esitetään TV1:n Kotikatsomossa tammikuun 5. päivä kello 21.20.

Katarina Eriksson