Paljon melua tyhjästä

T:Teksti:

Suomen ylioppilaskuntien liiton viime perjantaina ja lauantaina pidetty sääntömääräinen kokous oli tällä kertaa tavallistakin värittömämpi. Esityslistalle päätyneissä kannanotoissa kerrattiin vaatimukset perustutkintojen resurssien ja opiskelija-asumisen turvaamiseksi. Tämän lisäksi eri puolilta Suomea tulleet ylioppilaskunta-aktiivit vaivasivat päätään muun muassa sillä, saako SYL:n hallituksen jäsen SYL:n hallituksen rintamerkin ilmaiseksi vaiko hankintahintaan.
    Espoon Korpilammella pidetyssä kaksipäiväisessä kokouksessa aitoa ja vilpitöntä kiinnostusta SYL:n toimintaan näytti heräävän lähinnä niissä puheenvuoroissa, joissa kritisoitiin järjestön toimintaa ylipäänsä. Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan edustajana paikalla ollut Tuomas Pippola oli vastalauseeksi liittokokoushömpälle ja pilkunviilaamiselle tiivistänyt SYL:n toimintasuunnitelman yhdeksi paperiliuskaksi. Piippolan esitys sai liittokokousväeltä välittömät aplodit.
    Muuten kokous sujui uneliaissa tunnelmissa. Monien vanhempien kokouskävijöiden kommenteista kuulsi vuoroin epäilys, ettei enemmistö läsnäolevista ylipäänsä suhtaudu tosissaan SYL:n toimintaan, vuoroin sääli niitä kohtaan, jotka vielä olivat tosissaan.

Kuin kaksi marjaa

Liittokokouksen perinteinen (anti)kliimaksi eli uuden puheenjohtajan valinta oli kahden kauppa. Tällä kertaa maamme ylioppilaskuntien suurimmasta ja kauneimmasta eli HYY:stä ei tullut ainuttakaan puheenjohtajaehdokasta, joten kokousväki ei saanut nauttia tavaksi tulleesta Helsinki vastaan muu maa -kissanhännänvedosta.
    SYL:n puheenjohtajuutta tavoittelivat Turussa opiskeleva oikislainen Jarkko Kotamäki ja fysiikan opiskelija Tom Nevanpää Jyväskylän yliopistosta. Kumpikin omasi pitkän opiskelijajärjestötaustan ja korosti puoluepoliittista sitoutumattomuuttaan. Kummankin mielestä SYL:n tulisi näkyä paremmin julkisuudessa. Hyvän maun rajoja koettelevia kielikuvia tihkuvissa kehumispuheissa ehdokkaiden pääeroksi näyttikin muodostuvan pituus, sillä toinen on 190 ja toinen 178 senttiä pitkä.
    Tiukassa äänestyksessä valituksi tuli Kotamäki, joka toivoi kaikilta ylioppilaskunnilta aktiivisempaa otetta SYL:n suuntaan. “Lupaan tehostaa SYL:n hallituksen toimintaa”, hän lupasi helsinkiläisopiskelijoille.
    Suomen suurin ylioppilaskunta ei silti hylännyt SYL:n hallitusta. HYY:n vanhan hallituksen kansainvälisistä asioista vastaava jäsen Harri Hiekkanen siirtyy SYL:n tiloihin Mannerheimintien toiselle puolen. Hän kertoi haluavansa jatkaa kv-asioitten lobbaamista valtakunnallisellakin tasolla.

Otto Mattsson
Kuva: Tuomas Harjumaaskola