Clooneyn hyppy huipulle

T:Teksti:

Moni varmaan ihmettelee kuka on tämä yhtäkkiä suuressa suosiossa oleva kaveri, joka tuntuu olevan jatkuvasti valkokankaalla. Tosiasiassa maine ei George Clooneyn kohdalla tullut ihan tuosta vaan: Clooney joutui taistelemaan 12 vuotta tehden, kuten hän itse sanoo, “surkeaa televisiota”, johon sisältyy noin kahdeksan pilotti-jaksoa, seitsemän tv-sarjaa ja useita klassisen huonoja elokuvia (mm. Tappajatomaattien paluu).
    Vuonna1994 Clooney osui hunajakippoon, saadessaan ihastuttavan hurmaavan lastenlääkärin Doug Rossin roolin yhdestä 90 -luvun parhaasta ja suosituimmasta televisiosarjasta, Teho-osastosta (E.R.). Kun Quentin Tarantino tuli ja ohjasi yhden jakson Teho-osastoa, Tarantinosta ja Clooneysta tuli heti kamuja. Samaan aikaan Tarantinon toinen kamu Robert Rodriguez etsi miespääosaa hänen ja Tarantinon yhteiseen leffaan. Ja kukas muu olisi ollut parempi mies osaan kuin Clooney. Television kiltti lastenlääkäri lähti Meksikoon kiroilemaan ja pistämään porukkaa teho-osastolle ilkeän, mutta ultra-coolin, Seth Geckon roolissa elokuvassa Hämärästä aamunkoittoon (From Dusk Till Dawn).
    Vampyyrien lahtauksen ja sika-makeiden repliikkien jälkeen vuorossa oli romanttinen komedia, Eräänä kauniina päivänä (One Fine Day). Tällä kertaa Clooney vaihtoi dialogia ihanan Michelle Pfeifferin kanssa ja jälleen kerran rooli oli kuin Clooneylle kirjoitettu: symppis, yksinhuoltaja-isä, johon kaikki naiset ovat lääpällään. Seuraavaksi Clooney hyppäsi lepakkomiehen kumiasuun, jossa hän hikoilee ainakin kahden lepakkoleffan verran. Jokaisella on varmaan mielipiteensä Batman & Robin -leffasta, mutta siitä huolimatta Clooney sopii uuden (post-Burton) Batmanin rooliin täydellisesti.
    Nyt Clooney nähdään valkokankailla upouuden Dream Works -studion esikoisleffassa, Rauhantekijässä (The Peacemaker). Leffassa keskeistä ovat kadonneet ydinkärjet ja niiden perässä juokseva parivaljakko. Nicole Kidman on tri. Julia Kelly, Valkoisen talon ydinasekaappausoperaatioiden pirtsakka pomo. George Clooneyn esittämä everstiluutnantti Tom Devoe on charmikas, hauska, cool ja univormussa.
    Leffan sujuvasta ja nopeatempoisesta ohjauksesta vastaa neiti nimeltä Mimi Leder. Rauhantekijä on, Teho-osastoja ohjanneen Lederin debyytti elokuvaohjaajana. Kaikkien mega-isojen tietokonetehoste -leffojen rinnalla Rauhantekijä on viihteellistä vaihtelua, vaikka onkin tyypillinen jenkkiläinen actionleffa.
    Clooneyn ja Kidmanin kemia kuplii hyvin, ja heidän harteillaan leffa parhaiten rullaakin. Leder ja kuvauksesta vastaava Dietrich Lohmann ovat tuoneet Euroopassa vuosisatoja säilyneen kauneuden upeasti esiin, ja muutama muukin visuaalisesti hieno kohtaus on leffaan mahtunut.

Jouni Lojamo