Täydentävät opinnot luvan takana

T:Teksti:

Helsingin yliopisto on päättänyt rajoittaa täydentävien opintojen opiskeluoikeutta. Elokuun alusta astui voimaan käytäntö, jossa opinto-oikeutta on haettava erikseen kyseiseltä laitokselta.
    “Taustalla on yleisten periaatteiden selvittäminen eli kenellä on opiskeluoikeus, mihin ja ovatko opinnot ilmaisia. Olemme tutkinto-opiskelijoiden asialla, koska resurssit vähenevät ja opiskelijat lisääntyvät. Nyt halutaan tarkemmin katsoa kenelle opetusta kohdennetaan. Työelämässä mukana olleet ovat innokkaasti tulleet täydentämään opintojaan ja tilanne laitoksilla on kiristynyt”, selvittää suunnittelija Päivi Pakkanen opintojen kehittämisyksiköstä.
    Pakkasen mukaan tarkoitus ei ole rajoittaa kenenkään oikeuksia päästä opiskelemaan.
    “Tarkoituksena on tuottaa laitoksille tietoa siitä, kuinka paljon tarkkaan ottaen heille on tulossa opiskelijoita. Aikaisemmin käveltiin vaan sisään, kun oltiin ilmoittauduttu opiskelijarekisteriin. Toisaalta tämä tuo uudenlaista jämäkkyyttä opiskeluun, koska opiskelijan täytyy miettiä, mitä hän todella haluaa opiskella”, Pakkanen lisää.
    Kyse ei ole jatko-opiskelusta, johon on jo aiemmin pitänyt hakea opiskeluoikeus lomakkeella tai jatko-opintosuunnitelmalla.
    Uusi menetelmä koskee kaikkia tiedekuntia. Osa laitoksista on halunnut toteuttaa menetelmän matalalla profiililla, koska turhaa byrokratiaa halutaan välttää.

Maksullisuus tulossa harkintaan

Helsingin yliopisto on viimeisiä yliopistoja, jossa täydennysopiskelu on ilmaista. Opiskelun maksullisuus on tulossa vielä tämän syksyn aikana Helsingin yliopiston konsistorin päätettäväksi.
    “Harkittavaksi tulee avoimen yliopiston suuruinen maksu eli noin pari sataa markkaa. Kaikki yliopiston antama “ei-tutkintoon-johtava-koulutus” ei voi olla loputtomasti ilmaista. Esimerkiksi teknillisen korkeakoulun täydennysopiskelijat tulevat työmaailmasta ja he ovat itse ihmetelleet, miten opetus on niin halpaa. Toisaalta, kun työnantaja maksaa, niin se on hieman eri asia”, pohtii opintojen suunnittelija Päivi Pakkanen.
    Avoimen yliopiston kesäopinnoissa harkitaan puolestaan maksujen poistamista.
    “Tässä on taustalla opiskelijoiden nostama kysymys kesäopiskelusta, joka tutkintoon kuuluvana pitäisi olla maksutonta koko valtakunnassa, mutta avoin yliopisto perii tietyt maksut. Keskustelu tästä vielä jatkuu ja ehkä jo tänä syksynä tehdään alustavia päätöksiä”.

Carita Forsman
Piirros Kai Salmi