Sarjakuvan tekijä ei naura aina

T:Teksti:

Onhan teillä kaikilla jo Ylioppilaslehden Rieku ja Raiku -paidat? Ne eivät vanhene vaikka Tomi Riionheimon, Jari Lehikoisen ja Hannu Lajusen sarjakuvan on korvannut Jii Roikosen Pisteitä.
    Jos Jii Roikonen olisi tuonut Krazy Katin tavoin absurdin hahmonsa Jasso-kissan seikkailemaan Ylioppilaslehteen, paita olisi ehkä pitänyt laittaa uusiksi. Jii on piirtänyt Jassoa jo viisi vuotta ja kisulla on fanikaartinsa, jolle paidat hyvin kelpaisivat.
    Mutta Jii halusi lomalle arkkihahmonsa ruokinnasta. Pisteissä esiintyy Jasson vastakohta, tyttö nimeltä Kukka, joka elää tavallista arkista elämää kommelluksineen.
    “Se on vastakohta tv-sarjoille kuten Frendit, joissa elämä on täynnä ärsyttävää jenkkihauskaa. Minä tykkään tylsistä elokuvista, jossa on hirveän vähän tehokeinoja.”
    Jii halusi tehdä sarjakuvan keinoin vastalauseen tv-sarja Frendien kaltaiselle valmiiksi nauretulle ihmissuhdeviihteelle. Tavoitteena on realismi ilman kylmän analyyttistä otetta.
    Lahden muotoiluinstituutista valmistunut graaffinen suunnittelija elättää itsensä sarjakuvilla ja kuvitustöillä. Jasso seikkailee Aamulehden viikkoliitteessä ja Pirkka-lehti vaatii sarjakuvan kuukausittain. Jii on julkaissut viisi albumia. Töitä on niin paljon, että elämä on muuttunut pelkäksi kotona puurtamiseksi.
    Samaahan valittaa Mauri Kunnaskin. Jii ei oikein uskalla verrata itseään Kunnakseen.
    “Sitä ei voi kuin ihailla sellaista kykyä pysyä ajan hermolla.”
    Roikonen on kovin kiltin ja vaatimattoman oloinen nuori mies. Pisteitä hän tekee mielellään.

Minna Joenniemi