Nettinarkkari valvoo kun muut nukkuvat

T:Teksti:

“Syön paljon kerralla, jottei tarvitsisi ravata kotona syömässä. Nukun vähän tai jätän nukkumatta, jotta voisin hoitaa työni. En enää yritä edes teeskennellä, ettenkö olisi addikti, en jaksa enää valehdella itsellenikään. Tämä on helvettiä – antakaa minulle elämä.”
    Kirjoittaja ei kärsi vakavasta huumeriippuvuudesta, vaan hän on koukussa tietoverkkoon. New Life Foundation -yhdistyksen www-sivuilla suomalaiset internetin käyttäjät tilittävät suhteestaan verkkoon. Heillä kaikilla on sama tavoite: saada ote elämästä internetin ulkopuolella.
    Tarpeeksi pitkälle mennyt nettiaddiktio on sairaus siinä missä alkoholismi tai pelihimokin. Erityisen persoja internetille näyttävät olevan opiskeluikäiset.
    Vuodenvaihteessa tehdyn internet-käyttöselvityksen mukaan jopa kolmannes 20-29 vuotiaista käyttäjästä tuntee viettävänsä liikaa aikaa verkossa. Vaikkei tutkimus ole tilastollisesti vedenpitävä, nettiriippuvuutta ei enää voi pitää pelkkänä vitsinä.
    Myös A-klinikkasäätiössä uusi addiktio otetaan vakavasti. Säätiö aloittaa ensi keväänä nettiriippuvaisten tukiryhmän, joka kokoontuu tietoverkossa. Äkkiseltään ajatus tuntuu yhtä nurinkuriselta kuin AA-kerhon kaljaillat.
    “Onhan se paradoksaalista”, myöntää tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi A-klinikkasäätiöstä. “Internetin avulla on kuitenkin helppo muodostaa keskustelupiirejä.”

Kaikki muu jää

“Rahapeleistä tulee ongelma, jos pelaa enemmän kuin mihin olisi varaa. Internetissä on vähän samanlainen tilanne. Jos menettää enemmän, kuin mitä saa, on kyseessä riippuvuus, josta tulee päästä eroon”, Peltoniemi vertaa.
Kun addiktio on pahimmillaan, kaikesta muusta tulee toissijaista. Omasta itsestä ei jakseta pitää huolta ja sosiaaliset suhteet kaventuvat. “Jos verkko tyydyttää ihmissuhteiden tarpeen, ei muita ihmissuhteita enää tarvita.”
    Peltoniemen mukaan tietoverkkoihin liittyy turhaakin pelkoa. Uuteen teknologiaan suhtaudutaan perinteisesti epäillen ja sen käyttäjät potevat helposti turhaan huonoa omaatuntoa.
    “Yhteiskunnalla on tapana suhtautua tätimäisesti uuden tekniikan käyttäjiin. Ihmisille sanotaan helposti, että menisit lenkille tai tekisit jotain hyödyllistä.”
    Parhaimmillaan tietoverkko voi toimia perinteisten ihmissuhteiden korvikkeena ja täydentäjänä.
    “Jos yksinäinen ihminen saa sähköpostin välityksellä muutaman ystävän, niin eihän niitä tarvitse ottaa häneltä pois. Ei vaikka ne olisivatkin vain virtuaaliystäviä, jotka teeskentelevät olevansa muuta kuin todellisuudessa ovat”, Peltoniemi sanoo.

Voittaa kahvitauon

Nettiholistien tukiryhmät hymyilyttävät tietojenkäsittelytiedettä opiskelevaa Joanna Ojaa. “Addiktiosta irti pääseminen on itsestä kiinni.”
Hän on entinen internetin liikakäyttäjä, joka työskentelee nykyisin Unix-mikroverkon ylläpitäjänä.
    Joanna kertoo olleensa riippuvainen pikemminkin verkossa olevista ihmisistä kuin itse netistä. Erityisesti häntä veti puoleensa rikkaus eli reaaliaikainen keskustelu muiden käyttäjien kanssa. Myös erilaisiin rooli- ja strategiapeleihin kului rutkasti aikaa.
    “Tajusin itse olevani riippuvainen, kun heräsin pääteluokasta näppäimistönjäljet poskessa”, Joanna nauraa.
    Havaintoa seurasi halu vähentää verkon käyttöä. Päätökseen kannustivat myös opintotukiviranomaiset – kolmen ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ei opintoviikkoja juurikaan kertynyt.
    Nykyisin Joanna on rajoittanut internetin käytön vain työaikaan. “Saan kuitenkin yhä varoa, etten vietä vapaa-aikaani verkossa. Kahvitunnillani mä kyllä luen Dilbertiä internetistä. Se on sääli, koska kahvi on ainoa aine, josta mä olen riippuvainen.”

Kun hätä on suurin

Tahdotko eroon Internetistä? Lue ensin nämä webbisivut.

New Life Foundation (http://www.nlf-finland.org/)
Kotimaisten addiktien tyylikkäillä sivuilla kannustetaan irti nettiriippuvuudesta. Tirkistelynhaluisille tarjotaan sairaskertomuksia tyyliin “Kaikki alkoi Freenetistä…” Sivuilla voi osallistua “Kesän elämällinen kokemus” -kirjoituskilpailuun.
The Internet Graveyard
(http://www-home.calumet.yorku.ca/sgreen/www/grave/grave.htm)

    Sivuilla esitellään kattavasti Internet-riippuvuuden oireet, syyt ja seuraukset. Useita linkkejä, muun muassa NA:n (Netaholics Anonymous) kotisivuille.
A-klinikkasäätiön päihdelinkki (http://www.a-klinikka.fi/plimenu1.htm)

Sivuilta saa tietoa ja apua päihdeongelmaan. Talven aikana on tulossa virtuaalisia tukiryhmiä muun muassa nettiriippuville. Säätiön päihdepuhelimessa (09- 624 077) annetaan neuvoja kaikkiin addiktioihin.
Nyyti ry (http://www.helsinki.fi/jarj/nyyti/)

Opiskelijoiden mielenterveysjärjestön Nyytin virtuaaliolkapää tukee masentunutta surffaria, oli syy mikä tahansa. Päivystävää tukihenkilöä voi lähestyä paitsi puhelimitse (09- 4542 1112) myös sähköpostin (Nyyti-ry@helsinki.fi) välityksellä.

Mikko Numminen
Piirros Erika Kovanen