HYY-yhtymä luopui tietotekniikkabisneksestä

T:Teksti:

Oy Academica Ab on siirtynyt kokonaisuudessaan Kesko Oy:n omistukseen. HYY-yhtymä myi runsas viikko sitten oman osansa tietotekniikka-alan yrityksestä yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Academicasta tuli Keskon tytäryhtiö. HYY omisti Academican osakkeista 23 prosenttia ja 29 prosenttia koko äänivallasta. Kaupan hintaa ei ole julkistettu.
    ”Kauppakirjassa sanotaan, ettei hinta ole julkinen. Jos kerron HYY:n osuuden hinnasta, koko kaupan hinta on helppo laskea”, toteaa HYY-yhtymän toimitusjohtaja Tapio Kiiskinen.
    Hän myöntää kuitenkin, että Academican myynti oli HYY:lle erittäin hyvä sijoitus ja kaupan suuruus tulee selviämään ensi kevään tuloslaskelmassa.
    ”Kyllä tässä puhutaan useiden miljoonien voitosta, koska kaupan tuotto oli moninkertainen alkuperäiseen sijoitukseen nähden. Olemme saaneet Academicasta koko ajan hyvän juoksevan tuoton”, Kiiskinen lisää. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 52 miljoonaa markkaa.

Ei enää aatteellista yhteyttä

Kiiskisen mukaan osakkeiden myynnille oli useita syitä.
    ”Academican laajentuminen keskittyi viime vuosina yritysten järjestelmätoimituksiin, joten sillä ei ollut enää aatteellista yhteyttä korkeakoulumaailmaan”, toimitusjohtaja Tapio Kiiskinen perustelee.
    ”Toinen syy oli se, että HYY:ssä on jo toimialoja riittävästi. Academica oli kasvanut sellaiseksi, että sen toiminta vaati leveämpiä hartioita. Markkinoilla on vaikea kilpailutilanne, emmekä olleet valmiita sijoittamaan tähän toimialaan lisää”, Kiiskinen selventää.
    Oy Academica Ab:n historia alkaa vuodesta 1985, jolloin yritys tunnettiin Gaudeamus Datana. Vuonna 1993 mac-toiminnot myytiin norjalaiselle alan yritykselle ja jäljelle jäivät pc-kauppa ja tarvikemyynti. Osake-enemmistön haltijaksi astui kaksi henkilösijoittajaa ja HYY jäi vain siirtymävaiheen pääomasijoittajaksi.
    ”Silloin jo oli tavoitteena luopua osakkuudesta jossakin vaiheessa. Nyt on kulunut neljä ja voimme todeta, että tämänkin operaatio jäi HYY-yhtymän kannalta mukavasti plussan puolelle”, Kiiskinen toteaa.
    Academican keskustamyymälä jatkaa edelleen Vuorikadulla, samoin myynti- ja huoltopisteet Lauttasaaressa.

Carita Forsman
Kuva: Johanna Mannila