Ei mikä tahansa miesjoukko

T:Teksti:

Laulajaveljet kokoontuvat harjoittelemaan joka tiistai Vanhan musiikkisaliin. Ilmassa leijuu partaveden ja hien sekainen katku. Naisen astuminen saliin saa hämmentyneen ilmeen monen kasvoille. Kello 20 harjoitukset ovat täydessä käynnissä.
    Seitsemän pyrkijää on seuraamassa harjoituksia, joiden jälkeen he pääsevät yksitellen osoittamaan laulutaitoaan. Uudet jäsenet valitsee YL:n taiteellinen johtaja Matti Hyökki sekä seitsenjäseninen musiikkilautakunta. Yhteensä kuorossa on tällä hetkellä noin 90 jäsentä.

Säälimätön ja tiukka karsinta

Ylioppilaskunnan laulajiin ei ketä tahansa hyväksytä. ”Musikaalisuus on perusedellytys, mutta sen lisäksi pitää olla sosiaalista kykyä ja intoa oppia koko ajan uutta”, mieskuoron puheenjohtaja Mikko Hannuksela määrittelee.
    Hyökin mukaan ketään ei oteta säälistä sisään, tietty rima on selkeästi ylitettävä. ”Tiukka karsinta tehdään jo tässä vaiheessa, koska tahti on todella nopea. Me emme halua pahoittaa kenenkään mieltä sillä, ettei hän pysykään tahdissa mukana.”
    Kyllä kuorolaiset ovat ehtineetkin. Tänä syksynä he ovat jo konsertoineet elokuussa Lontoon Royal Albert Hall:issa, pitäneet laululeirin ja konsertin, joka radioitiin suorana lähetyksenä. Syyskuussa oli viikonlopun mittainen Pohjois-Suomen kiertue ja lokakuussa kaksi hyväntekeväisyyskonserttia. Marraskuussa levytetään ja joulukuussa esiinnytään uudessa nykytaiteen museossa valtioneuvoston itsenäisyyspäivänvastaanotolla 80-vuotiaan Suomen kunniaksi. Pääosa tuloista saadaan jokavuotisilla joulukonserteilla. Sama rumba jatkuu ensi vuoden puolella. Juhla huipentuu huhtikuussa vietettäviin kuoron 115-vuotisjuhliin huhtikuussa.

Laulukoe osoittautuu vaikeaksi

”Haluan päästä kuoroon, joka on yhtä vaativa tai vaativampi kuin minun tasoni”, saksaa opiskeleva Markus Helin, 22, sanoo itsevarmana odotellessaan laulukoevuoroaan musiikkisalin ulkopuolella. Hän on ollut mukana Cantores Minores ja Alla Breve -kuoroissa. ”Olen tosi pettynyt, jos en pääse mukaan. Yritän varmasti uudelleen.”
    Kello on jo lähes kymmenen illalla ja harjoitukset jatkuvat yhä. Puoli yhdentoista maissa päästään vihdoinkin kuuntelemaan kokelaita.
    Markus Helin on toisena vuorossa ja astuu varmoin askelin flyygelin syvennyksen kohdalle. Varmuus karisee, kun sävelten tunnistaminen ei olekaan niin helppoa. Helin puristaa nyrkkejään yhteen ja näyttää koko ajan epävarmemmalta. Päivänsäde ja Menninkäinen tulee komeasti. ”Äskeiset harjoitukset olivat aika rankat, kun ei ole tottunut”, hän yrittää lievittää jännitystään.
    Hyökki vain hymähtää.
    Tuomaristo seuraa kutakin kokelasta ilme tiukkana, vaikka välillä joidenkin on vaikea pitää pokkaa. ”Parhain lauluääni on Porralla”, he toteavat ykskantaan. Lauri Porra, 19, on hennonoloinen basisti, jonka kantava ja matala ääni yllättää. Se ei ikään kuin ollenkaan sovi hänen ulkonäköönsä.
    Tiukan koitoksen jälkeen kolme uutta yyälläläistä Tuomas Ahola, Markus Helin ja Lauri Porra hymyilevät leveästi. Helinin jännitys on lauennut. ”Oon tosi yllättyny, että suurin osa jäi ulkopuolelle. Oli vaikeampaa kuin luulin”, hän huokaa.
    ”Olen tosi tyytyväinen ja valmis tekemään töitä”, Tuomas Ahola, 21, kommentoi. Lauri Porra kuvailee oloaan loistavaksi. ”Olen suuri laulun ystävä ja nyt pääsen laulamaan.”

YL:n joulukonsertit 16.12. Temppeliaukion kirkossa klo 18 ja 21 sekä 20.12. Johanneksen kirkossa klo 16, 19.30 ja 22. Liput 40/70 markkaa.

Katarina Eriksson
Kuva: Tuomas Harjumaaskola