Dommalla sijainti peittoaa torakat

T:Teksti:

Viisikymppinen Domus Academica ei juuri ikäistään nuoremmalta näytä, kun osuu Leppäsuonkadun varrelle lokakuisena iltapäivänä. A-, B- ja C-talot pönöttävät hilseilevinä ja tympeän harmaina huoltoasemaa vastapäätä.
    Mutta talojen sisältä löytyy poikkeuksetta tyytyväistä porukkaa. Domman oivallinen sijainti, ja sikaedulliset vuokrat pitävät monet tiukasti HYY:n vuokralaisina koko sallitun viiden vuoden ajan.
    Geologiaa opiskeleva Anu Hakala asustaa Dommalla viidettä vuottaan, nyt “keltaisessa kerroksessa” perheasunnossa B-talossa. Kämppäkin on jo viides. Anu on tyytyväinen “kunnon dommalainen”, joka kehuu asuinympäristöään erityisesti aktiivisen toiminnan vuoksi.
    “Meillä on bileitä, tee- ja videoiltoja ja syntympäiväviikonloppuna Dolympilaiset. Taloista löytyy myös sauna, uima-allas, punttis ja pyykkitupa”, Anu luettelee Domman vetonauloja. Sapiskaa saa ainoastaan rapakunnossa oleva A-talo, joka on nyttemmin HOAS:n omistuksessa.

Torakoita ja poikamiehiä

Seuraavasta kerroksesta löytyy “tietojenhankintatiedettä” (historiaa) opiskeleva fuksi Teemu Ojanne.
    “Muuten on sujunut loistavasti, paitsi että täällä on torakoita”, Teemu kritisoi, ja samassa yksi todistuskappale vipeltää keittiökaapin sivua ylöspäin.
    “On niitä kyllä käyty myrkyttämässäkin.”
    Teemun soluhuoneessa on siistiä, ja keittiö suorastaan kiiltää.
    “Kyllä kai, kun mä jynssäsin sitä kaksi viikkoa”, hän tuhahtaa.
    Tekniikanharrastaja Mikko Laaksonen toivoo, että hänen huoneessaan oleva televisio ei pääsisi kuvaan. Luulevat pian lupatarkastajat, että tv on katselutarkoituksessa. Dommalla on asukkaille yhteiset. luvalliset tv:t, joten mihinkäs kukaan omaa luvatonta ruutua tarvitsisi.
    Mikko asuu leveästi omassa yksiössään C-talossa.
    “Odottakaa sekunti niin pääsette sisään”, Mikko käskee, ja luvatussa ajassa huone on kuvauskunnossa.
    “Kaverit joutuu ravintolaillan jälkeen ajelemaan taksilla kotiin, mutta mä kävelen tänne”, hän kehuu Domman sijaintia.
    “Se sopii tosi hyvin poikamiehelle”.

Avioliiton auvoa perhesunnossa

Sami ja Riina Koljonen asuvat 36 neliön perheasunnossa. Naimisiinmenokaan ei karkottanut heitä Dommalta, sillä Sami muutti mielellään opiskelijavaimonsa avulla saatuun asuntoon. Koljosten yksiö näyttää ihan oikealta kodilta eteisen upeine kattokruunuineen.
    “Juu, ei meillä tällä hinnalla ole mitään valittamista”, Riina toteaa.
    Domman synttäreitä juhlittiin virallisesti viime viikonvaihteessa. HYY kutsui kiltisti myös HOAS:lle myydyn A-talon asukkaat kekkereihin. Bändivieraana esiintyi Menneisyyden Vangit, joka aloitteli aikoinaan Domman tiloissa, ja erityisesti juhlaa varten oli maahantuotu Domus-olutta, jota vieraat saivat maistella. Näytteillä oli huonekaluja ja valokuvia vuosien varrelta, ja elokuvapuolta edusti On Elo Ylioppilaan -lyhytfilmi, jolla Domman rakentamista aikoinaan rahoitettiin.

Virpi Salmi
Kuva: Johanna Mannila

Domus rakennettiin 50 vuotta sitten – kahvilla ja velalla

Domuksen ensimmäiset luonnokset esiteltiin Ylioppilaslehden sivulla jo vuonna 1945. Asuntopula oli akuutti, koska heti jatkosodan päätyttyä peräti 70 prosenttia opiskelijoista oli uusia opiskelijoita. Rauhan tultua yliopistoihin kirjoittautui puolenkymmentä ikäluokkaa samaan aikaan ja kesken opintojen armeijaan kutsutut miehet palasivat yliopistolle.
    Ennen sotia ylioppilaskylää oli ehdotettu rakennettavaksi keskustan ulkopuolelle, mutta HYY päätyi lopulta Helsingin kaupungin lahjoittamalle tontille, joka oli huomattavasti lähempänä yliopistoa. Tavoitteena oli rakentaa neljä kuusikerroksista taloa yli tuhannelle ylioppilaalle. Syksyllä 1945 oli läsnäoleviksi ilmoittautunut yli 10 000 opiskelijaa. Pahimman asuntopulan lievittämiseksi SYL järjesti lukuvuodeksi 1945-46 parakkikylän Lauttasaareen sekä yhteismajoitusta kauppakorkeakouluun. Asunnonvälitystoimistossa Hämäläisten talolla riitti kiirettä.
    Ylioppilaiden tarkoitus oli. että opiskelijat pääsisivät omin ponnistuksin omiin asuntoihin. Rahankeräyksellä saatiin koottua kuitenkin vain 14 miljoonaa. Pelastava enkeli saapui Argentiinasta. Buenos Airesissa asuva liikemies Eino Heinonen lahjoitti Domuksen rakentamiseen 34 tonnia kahvia. Säännöstelty ylellisyystuote myyntiin janoisilla markkinoilla ja tuotoksi saatiin 45 miljoonaa markkaa. Lahjoitusvaroilla rahoitettiin puolet Domuksen A- ja B-talon rakentamisesta, joka maksoi yhteensä 130 miljoonaa markkaa. Loput lainasi valtio ja yliopisto. Domus Academican ensimmäiset talot valmistuivat syksyllä 1947. Uudet talot helpottivat, mutteivät ratkaisseet opiskelijoiden asuntopulaa. Seuraavana syksynä opiskelijat järjestivät mielenosoituksen, jonka tarkoituksena oli edistää kolmannen Domuksen rakentamista. Vuonna 1952 valmistuneen talon ensimmäisiä asukkaita olivat Helsingin olympialaisiin saapuneet lehtimiehet. Myöhemmin Domuksen yhteyteen valmistui kirjasto (1955) ja neljäs asuntola (1968).

Petri Lempinen