Yliopistoon voi päästä takaportin kautta

T:Teksti:

Helsingin avoimessa yliopistossa järjestettävät kurssit vastaavat hyvin pitkälle yliopiston laitoksien asettamia tutkintovaatimuksia. Usein tiedekuntien ja avoimen opiskelijat istuvat samoilla luennoilla ja tenttivät samoille opettajille.
    Muodollisesti sisäänpääsyvalinnat tekee tiedekunta, mutta käytännössä kunkin laitoksen johtoryhmä päättää kuka hyväksytään. Valtiotieteellisen tiedekunnan opintosihteerin Tuula Hakkolan mukaan valintaperusteet vaihtelevat.
    ”Harkintaa joudutaan aina käyttämään. Mutta laitosten kannalta ainoa järkevä käytäntö on, että ne tekevät valintansa omien tarpeittensa ja resurssiensa perusteella.”
    Päätöksestä ei voi valittaa, mihin Hakkola lupaa muutosta. Opetusministeriö on huomauttanut oikaisumenettelyn puutteesta.
    Tilastojen mukaan suosimista ei tapahdu. Hakkola korostaa, että erillishaun kautta sisään päässeiden määrä on itse asiassa ollut laskussa. Viimeksi hyväksytyistä 49 opiskelijasta 18 tuli avoimesta.
    Humanistisen tiedekunnan tilastot ovat vielä selvemmät. Tiedekunnan opintosihteerin Taina Sammon mukaan vain kuusi hakijaa 62 hyväksytystä oli avoimen opiskelijoita.

Erheellisiä mielikuvia

Epäselvyydet erillishaussa ovat saaneet jotkut opettajat markkinoimaan erillishakua oikotienä akateemiseen tutkintoon.
    Eräs Helsingin yliopiston opettaja neuvoi avoimessa yliopistossa poliittista historiaa opiskelleen pyrkimään erillishaussa, koska avoimen opiskelijoita suositaan joka tapauksessa. Kyseinen naisopiskelija haki keväällä valtiotieteelliseen tiedekuntaan ja hyväksyttiin.
    Yhteiskuntahistorian laitoksen johtoryhmän jäsen, yliassistentti Kristiina Kalleinen pitää tapausta väärinkäsityksenä. ”Jos joku on väittänyt, että suosimme avoimen opiskelijoita, hän ei ole istunut johtoryhmässä eikä tiedä asiasta mitään. Tänä vuonna hyväksyimme erillishaussa neljä opiskelijaa, joista muistaakseni vain yksi oli avoimesta.”

Rahalla maisteriksi

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Pia Majonen pitää marginaalisena vaaraa, että avoimen opiskelijoita suosittaisiin. Hänen mukaansa Helsingin yliopisto on samoilla linjoilla kuin HYY. Erillishausta ei haluta oikotietä, jota kautta rynnitään omin varoin maisteriksi.
    Mutta maakuntayliopistoissa ei Majosen mukaan aina katsota omaa nenää pitemmälle. ”Minäkin olin kerran Helsingin avoimen luennolla, jossa joensuulainen sosiaalipolitiikan professori ilmoitti, että erillishaun kautta pääsee automaattisesti sisään. Minun oli pakko puuttua puheeseen, ettei asia nyt aivan niin yksinkertainen ollut.”
    Majosen mukaan kyse on rahasta. Kun opiskelija maksaa itse perusopintonsa, yliopisto lunastaa maisterin lähes ilmaiseksi.

Otto Mattsson
Piirros Erika Kovanen