Rakkutta ja Anarkiaa avartaa tajuntasi

T:Teksti:

Leffat on tänäkin vuonna kasattu, ei maittain eikä aakkosittain, vaan tarkkaan harkittuihin ajankohtaisiin teemoihin. Tänä vuonna teemat rikkovat kaikkia mahdollisia rajoja, tehden ohjelmistosta laajan ja tietysti upean. SOS Racisme; Hard core fiction; legendaariset R&A-tuplat; Olemisen sietämätön kipeys/herkkyys; sekä hetkellinen putoaminen teemasta, Momentary lapse of theme tuovat, festivaalin neljälle kankaalle (Savoy, Ateneum, Kino Engel ja Kesä Kino), jälleen kerran pään täydeltä rakkautta ja anarkiaa. Kaksinkertaiselle Oscar-voittajalle, Jan Sverakille, festivaali ylpeänä järjestää retrospektiivin, jota ohjaaja itse saapuu juhlistamaan.
    Mitään spicegirls-pehmoilua ei ole luvassa edes teemassa Grrrl!! Power. Kymmenen vuoden jälkeen festivaalin vakioedustajat, vahvat naisohjaajat ja näyttelijät tekevät massiivisen hyökkäyksen, napaten oman teeman, jonka tiimoilta kylään tipahtaa pari kovan luokan mimmiä. Australialainen Monica Pellizzari, saapuu esikoisleffansa Fistful Of Fliesin kanssa kertomaan totuuksia: “Men are like toilets, either too old, all pissed off or full of shit”. Kreikan saarelta tyttöpoweria tulee edustamaan hilpeä debyytti Cowfs Orgasm, mukanaan ohjaajatar Olga Malea.
    Kaikki teemat yhdentyvät lopulta filmijuhlien vuotuisessa epävirallisen virallisessa ohjelmistossa Selection semi officiellessa. Mukaan on ängetty niin rasismi, mimmit, dokkarit, alkuvuoden festivaalien parhaimmistoa sekä tietysti festivaalin henkisten kummisetien mestariteoksia.

Rakkaus- ja anarkia-teema ei ole unohdettu

Rakkausosasto on tänä vuonna kahden kauniin leffan harteilla. Ensimmäinen on Wong Kar-Wain (Chungking Express) uusin Happy Together tuo palasen Hong Kongia keskellä tangosointujen täytteistä Argentiinaa. Nick Cassavetes vei loppuun edesmenneen isänsä John Cassavetesin kesken jääneen käsikirjoituksen sammumattomasta rakkaudesta. John Travoltan, Sean Pennin ja Robin Penn-Wrightin tähdittämä She’s So Lovely, on yksi vuoden merkittävistä leffatapauksista.
    Anarkiapuolta hoidetaan tuttuun tapaan vandalismin, väkivallan, kemikaalien, John Woon ja Van Dammen avustuksella.
    Huligaanihenkinen Twin Town on Kevin Allenin suuren kohun Briteissä herättänyt tylyn hauska esikoinen. Leffan ehditty julistaa jo Walesin Trainspottingiksi . Eikä turhaa, sillä leffan ovat tuottaneet herrat Andrew MacDonald ja Danny Boyle, jotka olivat vastuussa myös Trainspottingista. Sarjakuvamaisen tiukkaa tykitystä on luvassa vieraaksi saapuvan, Jan Kounenin Dobermannissa. Paskapuheille ei jää aikaa, kun pahat pojat paukuttaa pyssyjään.
    Festivaalin päättää, Savoyn päätösgaalassa, John Woon loistava Face/Off. Travolta on kyttä, Cage on konna. Ja kun kaverit vaihtavat kasvoja, tuntuu persoonallisuudetkin vaihtavan paikkaa. Kumpi lopulta onkaan hyvä ja kumpi paha?

Rakkautta & Anarkiaa ennakkomyynti 8.9. alkaen Savoy, Kino Engel, Ateneum & Tiketti.

Jouni Lojamo