Oppia ikä kaikki

T:Teksti:

Ensimmäinen tunti oli matikkaa, tai ainakin piti olla. Kukaan ei edes vaivautunut huomioimaan tunnin alkua lukuisista opettajankoulutuslaitokselta oppimistani sirkustempuista huolimatta. Ja vaikken olekaan oopperalaulajana parasta sorttia, päihitän Jorma Hynnisen kevein kurkuin.
    Lopulta ilmoitin järjestäväni kokeet, jotka vaikuttavat todistuksen numeroon. Luokan kommentit tähän olivat a) ettei sijaisella ole oikeuksia järjestää todistukseen vaikuttavia kokeita ja b) me ei tehdä mitään mitä me ei haluta.
    Välitunnin jälkeen ilmoitin a) saaneeni valtuudet johtajaopettajalta kokeiden järjestämiseen ja b) tekeväni mitä haluan. Itseoppimani opetusmetodini “kiristä kurista ja kiroa” tehosi välittömästi. Luokka hiljeni ja asettui paikoilleen. Ensimmäisen valmistuttua muutkin lopettivat kokeiden tekemisen. Ala-asteen kirjoittamaton sääntö kuuluu, että mitä yksi tekee edellä, 29 seuraavat perässä.

***

Kolmas tunti oli musiikkia, joka on ehdottomasti vahvimpia alueitani kunhan joku vain vaivautuu kertomaan, miten päin nokkahuilulla soitetaan. Neljäs tunti kului erityisluokan uskonnonopetuksessa. Aiheena oli joulun ilosanoma joten avasimme tavallista paksumman Suosikin leikataksemme uskonnonvihkoon starojen kuvia. Luokan hikarin möläyttäessä ääneen luulevansa idolinsa uskovan musiikkiin, alkoi sota siitä, kenen idoli uskoo mihinkin.
    Viides tunti kului maantiedon ryhmätöiden parissa. Koska myös tällä luokalla oli oppilas, jota kukaan ei halunnut ryhmäänsä, päätin äititeresana suureen ääneen varata juuri hänet minun työparikseni osoittaakseni, että “tyyppi on ihan jees”. Tunnin päätyttyä tämä “ihan jees tyyppi” kiitti kohteliaasti yhteistyöstä mutta toivoi, etten enää pyytäisi häntä parikseni, sillä oma opettaja ei pyydä häntä koskaan parikseen joten häntä kiusataan tapahtuneesta nyt vielä enemmän.

***

Kiitokseksi tuosta päivästä sain migreenin ja 433 markan ja viiden pennin palkkakuitin, josta verojen jälkeen jäi käteeni 251 markkaa. Jos olisin kuukausipalkalla tuloni olisivat epäpätevänä opettajana minimissään 6487 markkaa kuukaudessa ja maksimissaan 6 826 markkaa. Juuri valmistuneena tuosta riemusta saisi palkkaa kaikkine mahdollisine lisineen 8 443 markkaa. Ja 20 vuotta uralla olleena palkkani nousisi jopa 12 711 markkaan kuukaudessa.
    Kuullessaan tämän ystäväni kertoi tuttavansa tienaavan painotalossa lehtien lastaajana noin 15000 markkaa kuukaudessa ilman koulutusta – ja ilman migreeniä. Päätin tuolloin pysyväni pois ala-asteilta. Terveyteni on minullekin tärkeä asia.
    Ja joku vielä kadehtii opettajien pitkiä kesälomia.

Pauliina Airaksinen
luokanopettajaksi valmistuva Nelosen nykyinen kotimaisten ohjelmien tuottaja