Kyllä maalla on tukalaa

T:Teksti:

Maakuntalehtien mukaan jokainen helsinkiläinen on sitä mieltä, että kehä kolmosen tuolla puolen pustaa riittää mutta pastaa puuttuu. Helsingissä määrätään kaapin ja landella kaakin paikka.
    Siispä lempeä katsaus muuhun Suomeen. Palaa se fauna meilläkin.

***

Turku. Turkulaisten riesana on ollut ns. Turun tauti. Sitä varten on kehitteillä erityinen poliisin iskuryhmä, Rsbocop. Ryhmällä on tarpeen vaatiessa valtuudet suorittaa sbotomia.
    Turkulaisten tuima huumori on huima tuumori suomalaisessa mentaaliruumiissa; juhannuksena Ruisrockissa natiivi kyllästyi pääkaupungin kehumiseen ja tokaisi: -Mutei Turuus mittu maar ainaskka kiroilla niingo Helsingisä!
    Tampere.
Tamperelainen on kosmopoliitti. Esimerkiksi espanjalaiseen härkätaisteluun tutustuessaan tamperelaisen tuskin tarvitsee vilkaista areenalle kun hän jo huikkaa tutuilleen: -S’oon toro!
    Ja tottakai tamperelainen pitää jokaisessa mahdollisessa tilanteessa kalvosimia eli mansetteja.
    Rauma.
Raumalaiset ovat ylpeitä siitä että heidän kaupunkinsa on niin vanha (perustettu 1442). Jotkut raumalaiset väittävät kaupunkiaan vielä paljon vanhemmaksi perustaen teoriansa Hj. Nortamon teokseen Roomlaissi jaarituksi. Kuuluupa joku inttäneen, että kristikunnan perusteoksen nimi olisikin Raumattu. Meripoikki heit varjelkko daevas!
    Utsjoki.
Suomen sohjoisin kaupunki: utsjokilaiset ovat kahdeksan kuukautta vuodesta korviaan myöten pakastuneita. Rospuuttoaikaan maa tosin on roudan jäljiltä niin vetistä, että “kaupunki” taitaa olla väärä termi. Oikeampi olisi suopunki.
    Pori.
Suomen bänditehdas, jossa katkerat muusikot syyttävät levyteollisuutta siitä, että se soittajapaljouden vuoksi arpoo levysopimukset eli pelaa ns. dingolottoa. Lieneekö quuppa himmeänä vai ovatko muuten vaan ihan jonttuja?
    Joensuu.
Joensuussa kytee nationalismi. Skinheadit pelkäävät, että raitilla velloo muutaman vuoden kuluttua terttu hutu-Juntusia: siitä pitää päästä eroon. Itäraja on siellä päin Suomea aina liian lähellä: siitä pitää päästä Viroon. Ryssänpelko elää muutenkin, sillä pahimmissa painajaisissaan joensuulaisen postilaatikossa on sunnuntai-Husaari ja Njet-viikkoliite. Ja etusivulla mainostaa Kalinkalato.

***

Toivottavasti tämä ei kuitenkaan anna muusuomalaisille sitä kuvaa, että Helsingin henki on yhtä kuin pellot pakettiin, isäntä sakettiin, tiketti Othelloon ja koketti kainaloon. Meillä on ratikat, mutta teillä itikat ja niin on hyvä, eikös vaan?