HYY suunnittelee nurkanvaltausta

T:Teksti:

Ylioppilaskunnassa on jo pitkään valmisteltu Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa sijaitsevan muhkean graniittilinnan kaappaamista. Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin hallussa olevan kiinteistö voidaan HYY-yhtymän toimitusjohtajan Tapio Kiiskisen mukaan ostaa, jos toiminta-ajatuksesta ja hinnasta päästään sopuun.
    Toiminta-ajatukseksi on hahmottumassa hotellibisnes. Suunnitelman mukaan kansallisromanttiseen, jugend-tyyliseen graniittilinnaan ja HYY-yhtymän nykyisiin tiloihin rakennettaisiin 250 huoneen hotelli.
    Kiinteistö-, matkailu- ja ravintolatoimintaan keskittyvä ylioppilaskunta ei kuitenkaan lähtisi itse pyörittämään hotellibisnestä. “Tiloihin joudutaan tekemään sen luokan investointeja, että sinne haetaan parasta markkinavuokraa maksavaa yritystä”, Kiiskinen ennakoi. Hotellitoiminnan vaihtoehtona on entisen pääkonttorin remontoiminen liikehuoneistoiksi.

Hintahaarukka levällään

Kiiskinen ei halua hätäillä kiinteistökaupassa. Aluksi on tarkoitus vain kehittää “yhteistyötä Arsenalin ja HYY:n välillä” ja “katsoa fundamenttejä”. Se tarkoittaa mittavaa remonttia ja hotellitoiminnan kannattavuuden punnitsemista.
    Lopullisen päätöksen mahdollisesta kiinteistökaupasta tekee ylioppilaskunnan 60-jäseninen edustajisto, johon valitaan uudet edustajat marraskuun vaaleissa. HYY:n miljardi-omaisuudesta vastaavat opiskelijat joutuvat luultavasti suuren kiinteistökaupan päätöksentekijöiksi. Yleisempää keskustelua asiasta ei ole vielä käyty.
    Ratkaiseva tekijä kaupanhieronnassa on hinta. HYY olisi Kiiskisen mukaan valmis tarjoamaan 150 miljoonaa markkaa. Arsenal taas haluasi netota kiinteistöstä lähemmäs 300 miljoonaa markkaa.
    Kiiskinen arvelee, että kivilinnan kaupat ratkevat vasta vuonna 1999, joilloin hinnasta on ehditty kunnolla neuvottelemaan. Konkurssiin kaatuneen Säästöpankkien Keskus-Osakepankin SKOP:n kiinteistöomaisuudesta syntynyneen “roskapankki” Arsenalin pitäisi eduskunnan päätöksen mukaan päästä kiinteistöistään eroon vuosituhannen vaihteeseen mennessä.
    Ylioppilaskunnan tiloissa Mannerheimintiellä on pyöritetty hotellibisnestä aiemminkin, yhteensä on 50 vuotta. Kiinteistössä toimi pitkään hotelli Hansa ja myöhemmin 1960- ja 70-luvun alussa hotelli Borealis, joka lakkautettiin vuonna 1973.

Jarkko Vesikansa
Kuva: Tuomas Harjumaaskola