Suomalainen parisuhde voi pahoin

T:Teksti:

Hyvää ystävääni kosittiin vähän aikaa sitten. Sen sijaan, että ystäväni olisi alkanut suunnitella vaaleanpunaisia häitä, hän rupesi aprikoimaan arkisia tv-iltoja yhdessä siippansa kanssa. “Yks lauantai me tehtiin yhdessä makaroonilaatikkoa, syötiin siinä sitten, käytiin saunassa, katottiin vähän telkkaria ja mentiin nukkumaan. Se rupes heti kuorsaamaan”, ystäväni kertoi minulle. Eikä kerronnan sävy ollut positiivinen.
    Parisuhteen arkistumista vastaan taistellaan kaikkialla. Viimeksi maanantaina tv-ruudussa uudessa sarjassa Vuoroin vieraissa. Sarjan Elina (Tiina Lymi) ja Toni (Eero Aho) ovat kolmikymppinen pariskunta, jolla on päällisin puolin kaikki hyvin. Mutta ei sitten kuitenkaan. Elinan mielestä suhteesta puuttuu jotain. Rinnalla esiintyy toinen tyypillinen suomalainen parisuhde, Elinan viisikymppiset vanhemmat. Heilläkin on kaikki maallinen mammona ja lapsetkin on jo saatettu maailmalle, mutta elämän sisältö puuttuu.
    Toinen ystäväni murehtii, kun ei löydä sitä oikeaa. Ottajia kyllä olisi, mutta haluaako sitä sittenkään sitoutua. Kaikilla on kriisi. Pelätään, että jotain jää elämässä kokematta jos jämähtää.
    Suomalaiset naiset syyttävät tilanteesta suomalaisia miehiä. “Miks me ei koskaan puhuta”, Elina kysyy Tonilta. “Miten sä voit olla noin tyytyväinen “, hän jatkaa eikä oikein itsekään tiedä mitä haluaa.
    Nuoruuskin alkaa yhä aikaisemmin eikä siitä haluta päästää irti. Elina kokeilee arjesta irtautumista vanhan kouluaikaisen ystävättärensä kanssa. Ystävätär on eronnut yksinhuoltaja, joka on sujut itsensä kanssa – tai sitten ei. “Mies ei ole kuitenkaan paikkoja sotkemassa”, kuten Elina asian ilmaisee.
    Kolmekymppiset kaverukset kävelevät kaupungilla omppu-vinkkupullot kourassa ja päätyvät kapakkaan teini-idolibändinsä keikalle. Illan jälkeen mikään ei ole muuttunut.
    Kolmas ystäväni, juuri eronnut, pyytää kavereita kanssaan iskemään miehiä…käsilaukulla päähän! Jotain pitää ainakin tehdä. Arki yksinkin kammottaa.
    Elinan isä on rauhallinen ja leppoisa, mutta häntäkin tympii kotoinen arki. Vain äidit tuntuvat jaksavan, vaikka tytärtä kohtaan “ai sä oot taas tolla tuulella” -asenteesta he eivät kai koskaan pääse. Siksi äideille saa aina kiukutella.
    Suomalaista elämää, hohhoijaa.
    Kyllä se on oikeastikin vaikeaa eikä vaan telkkarissa.
    Vuoroin vieraissa, TV 1 kello 21.20 (12-osaa)

Katarina Eriksson
Kuva: YLE-kuvapalvelu/Seppo Sarkkinen