Ulkomaalaisen on vaikea saada opintolainaa

T:Teksti:

Ulkomaalaiset opiskelijat, erityisesti pakolaiset ovat kohdanneet vaikeuksia valtion takaaman opintolainan saamisessa. Näin todetaan opetusministeriön pankeille lähettämässä kirjeessä, jossa toivotaan, että pankit myöntäisivät lainaa mahdollisimman kattavasti. Toimivatko suomalaiset pankit siis rasistisesti lainojen myöntämistä harkitessaan? “Ei tässä tietysti voi lähteä sormella osoittelemaan, mutta kyllä mieleen saattaa tulla, että olisiko kyse ihonväriin tai muuhun sellaiseen liittyvästä asiasta”, kommentoi koulutussuunnittelija Virpi Hiltunen opetusministeriöstä.
     “Yksittäistapauksiahan nämä tietysti ovat, mutta pakolaisten keskuudessa asia on jossain määrin koettu ongelmaksi”, Hiltunen sanoo. “Kyllähän se vähän kohtuuttomalta tuntuu. Kun ajatellaan, että pakolaisena tulee tänne ja ei sitten saa opintolainaa, vaikka opintotuki on heille sama kuin muillekin”, Virpi Hiltunen pohtii ongelmaa. Kirjeessä toivotaan lisäksi, että opintolainan myöntämistä harkittaisiin myös henkilöilöille, joilla on todettu olleen lieviä maksuhäiriöitä tai maksuhäiriöstä on esimerkiksi pitkä aika tai se johtuu takausvastuusta. Hiltusen mukaan pankkien yleinen käytäntö on ollut, että maksuhäiriöinen henkilö ei saa lainaa.
    Viime kädessä päätöksen lainan myöntämisestä tekee tietysti pankki. Opetusministeriö toivoo kirjeellään voivansa vaikuttaa siihen, että lainaa myönnettäisiin vastaisuudessa kokonaisvaltaisemmin. “Luulisi, että takaajan mielipiteellä on jotakin vaikutusta”, Hiltunen miettii.

Oskari Saari
Piirros Petri Leskinen