Vähäväkiset joulubileet

T:Teksti:

Jari Halosen uudessa elokuvassa Joulubileet kolme alamaailman tyyppiä järjestää joulubileet vankilasta vapautuvalle frendilleen. Keskellä kesää järjestetty pienimuotoinen joulujuhla päätyy kaaokseen.
    Viime torstaina Sörnäisten vankilassa järjestetyssä Joulubileiden gaalaillassa peräti viisi vankia näki elokuvan kokonaan. Myös gaalailta päättyi kaaokseen.
    “Suomalaiset rikolliset eivät ole juonia ammattirikollisia”, ohjaaja Jari Halonen on todennut.” He ovat köyhiä kouluttamattomia jätkiä, jotka omistavat vain kunniansa ja lojaalisuuden ystäviä kohtaan.”
    “Suomalainen rikollisuus ei ole älyllistä. Suomessa rikokset tehdään tunteella”, on elokuvan motto, ja elokuvassa tehdään näistä tunnerikollisista absurdia komediaa, mutta lämmöllä.
    Joulubileiden gaalaillan erikoinen esityspaikka vankilan kirkossa houkutteli paikalle kymmenittäin toimittajia, mutta pr-puoli ei ollut Halosen mukaan pääasia. Hänestä tärkeintä oli, että vangit pääsisivät näkemään elokuvan. “Näiden ukkojen elämästä on varastettu niin paljon”, ohjaaja Jari Halonen lausui gaalaillan tervetulosanoissa. Hän painotti, että hänelle oli helvetin tärkeää mitä “nämä ukkelit” Sörnäisissä elokuvasta tykkäävät. Laajamittainen tykkääminen jäi kuitenkin mysteeriksi.
    Joulubileiden ensimmäinen esityksessä iltapäivällä oli paikalla kolmisenkymmentä toimittajaa ja neljä vankia. Muut vangit olivat päiväsaikaan työpalvelussa.
    Leffan puolivälissä elokuvaprojektori levähti. Toimittajilta ja neljältä vangilta jäi elokuvan loppu näkemättä.
    Toinen näytökseen kello viideltä oli varattu paikat vain kymmenelle toimittajalle, sillä esitykseen piti tulla parisataa vankia. Projektorikin oli juuri saatu kondikseen, kun vankilan keittiössä puhkesi Bandidos-jengiläisten joukkotappelu.
    Vangit suljettiin selleihinsä. Näytökseen päästettiin vain viisi vankilan toverikuntaan kuuluuvaa luottovankia.
    Kymmenen toimittajaa ja viisi luottovankia näkivät elokuvan. Se oli kuulemma oikein hauska.

Marko Junkkari

Jari Halosen Joulubileiden hauskuuden voi tsekata 29.11 lähtien Kino Engelissä.