SYL:n puheenjohtajataisto käynnistynyt tahmeasti

T:Teksti:

Avoimesti puheenjohtajuudesta kamppailevat HYY:n nokkamies Esa Iivonen ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jaakko Lintunen. Lisäksi Lappeenrannan teknisen korkeakoulun ylioppilaskunnan johtohahmon Pauli Juntusen huhutaan lähtevän mukaan puheenjohtajataistoon.
    Vielä syksyn alussa näytti siltä, että SYL-kamppailuun olisi saatu naispuolistakin väriä, kun Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajan Terhi Mäkisen nimi pyöri puheenjohtajaruletissa. Mäkinen kuitenkin tempaisi pelimerkkinsä laudalta päästyään kokoomuksen listoilta Tampereen kaupunginvaltuustoon.

Ryhmilllä haku päällä

IIvosen taustajoukoksi on ryhmittynyt HYY:n hallitus, joka julisti pari viikkoa sitten johtajansa viralliseksi ehdokkaakseen. Varmimmin IIvosen takana seisovat osakuntalaiset, joiden mandaatilla IIvonen johtaa hallitustaan.
    Kokoomuksen opiskelijajärjestö Tuhatkunnan puheenjohtaja Tero Metsarinta muistuttaa, että “HYY:n yhtenäisyys on pelkkä vitsi”. HYY:n eri ryhmiä onkin erittäin vakea koota saman ehdokkaan taakse. Tämä koettiin myös viime vuonna, jolloin SYL:n avainpaikasta taistelivat Janne Laine ja Esa-Pekka Keskitalo.
    “Me emme ole tehneet mitään päästöstä siitä, että ketä me tuemme. Todennäköisesti monet ryhmät päättävät vasta kokouspaikalla kenen tueksi ne asettuvat”, Metsärinta arvioi.

Yhtä mieltä asiakysymyksistä

Vaasan Jaakko Lintusen tukena ovat luultavasti ainakin kauppatieteilijät. Iso kysymysmerkki ovat teekkarit, jotka muodostavat SYL.n liittokokouksessa suurimman yksittäisen ryhmän. Lintusen mahdollisuuksia saattaa heikentää se, että hän oli kunnallisvaaleissa ehdolla keskustapuolueen listoilla. IIvonen taas on pyrkinyt pysymään sitoutumattomana.
    Aiempien vuosien tapaan puheenjohtajavalintaan eivät vaikuta mitkään yksittäiset asiakysymykset. Ehdokkaat ovatkin yhtä mieltä suurista linjakysymyksistä, kuten opintotuen uudistamisesta. Sekä IIvonen että Lintunen vastustavat ns. Tanskan mallia, jolloin opintotuen suuruus määräytyisi koko vuoden tulojen perusteella. Opiskelijoiden etujärjestöksi kehittyneen SYL:n johtoon pyrittäessä opiskelijoiden saavutettujen etujen puolustaminen onkin osoittautunut varmimmaksi vaalivaltiksi.

Jarkko Vesikansa
Kuva: Marko Junkkari