Sarjakuva sai vuosikirjan

T:Teksti:

Kukapa kissan hännän nostaisi, jos ei kissa itse? Suomalainen sarjakuvaväki tuntuu lopultakin kunnolla tajunneen tämän vanhan totuuden. Sarjakuvan 100-vuotisjuhlien kunniaksi on vihdoin alettu julkaista vuosikirjaa, joka toivottavasti osaltaan auttaa kohentamaan alan tuntemusta ja arvostusta entistä laajemmassa yleisössä.
    Harto Pasosen
toimittama Sarjakuvan vuosikirja 1 on kattava ja kiinnostava katsaus suomalaisen sarjakuvavuoden 1995 tapahtumiin. Teoksen toteutuksessa ei ole sorruttu luettelomaisuuteen, vaan käsiteltyjä aiheita on pyritty raapaisemaan pintaa syvemmältä. Kirja koostuu sarjakuvamaailman ajankohtaisia teemoja erilaisista lähtökohdista käsin valottavista artikkeleista sekä arvosteluosiosta, jossa käydään lyhyesti läpi kaikki Suomessa viime vuonna ilmestyneet koti- ja ulkomaiset sarjakuvajulkaisut.
    Artikkelien imu vaihtelee kirjoittajien ja aiheiden mukaan. Suurempaa yleisöä kiinnostanevat sisällöllisesti eniten Kalervo Pulkkisen Disney-katsaus ja Miska Rantasen Mämmilä-analyysi; alan varsinaisia harrastajia puolestaan hemmotellaan mm. Jussi Karjalaisen reportaasilla Robert Crumbin viimevuotisesta Suomen-vierailusta.
    Sarjakuvan vuosikirja 1 ammentaa voimansa moniäänisyydestään. Sen sivuilla puheenvuoron saavat yhtä oikeutetusti kaikki ajankohtaiset sarjakuvailmiöt, eikä erilaisista lähestymistavoistakaan ole puutetta. Tarkastelun kohteina ovat sarjakuvan mahdolliset roolit niin viihteenä, opetusvälineenä, monipuolisena taiteena kuin raakana bisneksenäkin. Jotkut artikkelit kärsivät tyylillisestä ja sisällöllisestä kuivakkuudesta, mutta oivan vastapainon tälle piirteelle tarjoaa kirjan lopun arvosteluosio, jossa mm. Toni Jerrman, Petri Kemppinen ja Kalervo Pulkkinen tykittävät täydeltä laidalta omia näkemyksiään viime vuoden sarjakuva-annista.

Harto Pasonen (toim.): Sarjakuvan vuosikirja 1 (Valiosarjat Oy, 1996).
Hinta 128 markkaa.

Satu Elo