Opiskelijaelon mullistus: kaikki yhdelle kortille

T:Teksti:

Älykortti olisi monikäyttöinen HYY-yhtymän kanta-asiakaskortti ja kolikkokukkaro. Opiskelija lataisi eri puolilla kampusta olevissa latauspisteissä kortilleen rahaa ja voisi sen jälkeen maksaa sillä kaikki yhtymän palvelut: UniCafeen ruuat, Yliopistokirjakaupan tuotteet, Vanhan antimet, Kilroyn liput.
    Ostoksista kertyisi bonusta, joilla saisi alennusta yhtymän tuotteista. Esimerkiksi vuoden ruokailusta kertyneet pisteet voisi hyödyntää keväällä Kilroyn tiskillä. Kortin omistajille olisi myös erilaisia kanta-asiakasetuja Vanhalla ja Yliopistokirjakaupassa.
    HYY-yhtymässä on laskeskeltu, että kortti nopeuttaisi ruokaloiden jonojen junnaamista.

Yths:n maksukortti, avain lukusaleihin

Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiö on ollut kiinnostunut kortista. YTHS:lle olisi helpompaa, jos pienet käyntimaksut voisi piippauttaa suoraan muovista. Yliopistopainon kanssa on neuvottelut meneillään, josko kopiokorttikin korvattaisiin monitoimiälyllä. Myös yliopiston kirjastokortti voidaan helposti napata sisään uuteen läpyskään.
    Yliopiston kanssa keskustellaan, josko opiskelija voisi ottaa kortilla itse otteen opintosuorituksistaan. Kortti venyisi jopa kulkuluvaksi ja avaimeksi eri laitoksille, asuntoloihin, lukusaleihin, liikuntatiloihin…
    Mikäli ylioppilaskunta haluaa, älykortti toimisi myös HYY:n jäsenkorttina – eli käytännössä pitäisi sisällään nykyisen SYL:n jäsenkortin kaikkine opiskelija-alennuksineen. Myöhemmin olisi mahdollista, että maksamalla jäsenmaksun älykortilla opiskelijan ilmoittautuminen yliopistorekisteriin päivittyisi automaattisesti. Lukuvuosi- ja osakuntatarrat olisi silti haettava erikseen.

Päätöksiä joulukuulla

HYY-yhtymä tekee päätöksen älykortin investoinneista todennäköisesti joulukuussa. Teknisten yksityiskohtien ja taloudellisten laskelmien selvittäminen on meneillään.
    Jos kortti toteutuu nykyisessä tavoiteaikataulussaan ja ylioppilaskunta ottaa sen myös jäsenkortikseen, ensi syksynä kortti toimisi jo kansallisena ja kansainvälisenä opiskelijakorttina sekä HYY-yhtymän palveluiden maksukorttina. Varsinaiseksi jokapaikan höyläksi kortti muotoutuisi aikaisintaan syksyllä 1998.
    Ylioppilaskunnan edustajisto keskusteli viime kokouksessaan kiivaasti älykortista. Edustajiston jäsenet esittävät paljon kriittisiä kysymyksiä. Onko hyvä, että opiskelija sidotaan kampusalueen palveluihin tiiviisti? Onko HYY tarpeeksi iso tällaiseen pioneeriprojektiin?
    Kuinka paljon ylioppilaan elämä vaikeutuu, kun älykortin tietokonejärjestelmä sattuu pettämään? Kauanko kortin saaminen fukseille kestää – ja miten sitä odotellessa toimitaan? Mitä tehdä, kun henkilökohtainen kortti häviää, unohtuu vaikka kopiokoneeseen? Saadaanko latauslaitteita varmasti riittävästi? Maksaako lataaminen? Entäs jos korttia ei halua – onko se pakko ottaa?
    Edustajisto velvoitti HYY:n hallituksen tekemään “budjettilaskelman koko älykorttiprojektista sekä kulu- ja tuottolaskelman investoinnin koko elinkaaren ajalta.”
    Älykortista voi meilata mielipiteitä ja ideoita Arja Kososelle HYY-yhtymään arja.kosonen@hyy.fi.

Mari Manninen
Kuva: Erika Kovanen