No-no tönäisee tunteet pintaan

T:Teksti:

Kenneth Kvanström aloittaa toimensa Helsingin Kaupunginteatterin tanssi-ryhmän koreografina komeasti tuomalla syksyn odotetuimpaan ensi-iltaan intensiivisen ja vahvan teoksen. No-no ssa ihmiset kohtaavat toisensa pelkistetyssä tilassa, jäävät tunteidensa pelikentälle ihmissuhteiden koukeroihin. Ilmeisen vanha ja käytetty aihe, mutta Kvanströmin käsissä ei suinkaan kulunut.
    Kvanström on tehnyt liikekielestään osuvaa ja tarkkaa, jokaisella yksityiskohdalla on tarkoituksensa. Ihmisten kohtaamisista tulee jatkuva tunteiden ilmaisujen aallokko, jossa jokainen on vuorollaan kova, hellä, rakastava ja vihainen. Samaan hengenvetoon sekä heittäydytään toisten armoille että käytetään muita hyväksi.
    Väkivaltaisuudestaan tunnettu Kvanström ei tällä kertaa kuitenkaan panosta ainoastaan kovuuteen. Silti ihmisten välinen kanssakäyminen voimistuu hienovaraisesta kommunikoinnista rajuksi fyysiseksi kontaktiksi, joka hui-pentuu hypnoottisessa voimariitissä. Teoksen ilmaa tihentävä intensiivisyys tuntuu lopussa suorastaan salpaavan hengen.
    No-non itämainen ja afrikkalainen musiikki sekä askeettinen visuaalisuus tiivistävät koreografin sanottavaa. Jännitteitä luova äänimaailma tukee täy-dellisesti tanssijoista välittyvää latausta. Upeasti tilaa rytmittävät valot jäsentävät tanssijoiden käyttämää valkoista areenaa, jonka paljauteen reunakorokkeen tekniset yksityiskohdat tuovat uusia ulottuvuuksia.
    No-non tanssijoiden vahva henkinen lataus ja yhtenäisyys tekee koreografiasta elävän. Kvanströmin liikemateriaali alkaa hengittää ja se muuttuu abstraktista liikkeestä tunteeksi ja sanoiksi. No-nota on helppo katsoa, sillä sen tuottamiin tunteisiin voi eläytyä, niin tosia ne ovat.

No-no Helsingin Kaupunginteatterin Studio Elsassa. Koreografia: Kenneth Kvanström. Lavastus ja valosuunnittelu: Jens Sethzman. Tanssijat: Kirsi Karlenius, Raisa Punkki, Kaisa Torkkel / Tove Wingren, Mattias Ekholm, Harri Kuorelahti / Ville Sormunen, Kai Lähdesmäki, Unto Nuora. Liput 60/40 mk lipunmyynnistä p. 394 022. Ohjelmistossa 17.12. saakka.

Marjo Haapaniemi