Kolkyttonnia tai nätti nassu

T:Teksti:

Helsingin kaupungin valtuustoon valittiin kuusi alle kolmekymppistä valtuutettua. Kolme heistä on hiukan yllättäen ukkoontuvista demareista, kaksi vihreistä ja yksi Rkp:stä. Kykypuolue kokoomuksesta ei mennyt yhtään nuorta läpi.
    Demareiden Petra Paasilinna, 21, on valtuuston kuopus. Hänet on leimattu ihmisten mieliin lähinnä Reino Paasilinnan tyttärenä. Vaalikampanja tapahtuikin osin isin siivellä, yhteisinä ilmoituksina ja tilaisuuksina. Tosin japanin tutkimusta opiskelevan neidin omaksi ansioksi on luettava muun muassa Helsingin demarinuorten puheenjohtajuus. Petran omaa rahaa vaaleissa kului 3 000 markkaa.
    Vihreiden aktivisti, valtiotieteen ylioppilas Inka Kanerva, 27, satsasi vaaleihin 30 000 markkaa. Rahat kerääntyivät perintönä saaduista osakkeista, kesätöistä ja lainasta vanhemmilta. Temperamenttinen nuori nainen sai myös vetoapua isältään, kokoomuksen valtuutetulta Seppo Kanervalta.
    Rkp:n Linda Lampenius, 26, ei kampanjoinut. Politiikan täysi untuvikko oli tarpeeksi seksikkään näköinen erilaisissa iltapäivälehtien haastatteluissa, joissa taivasteltiin, kuinka lahjakas viulisti voi olla näin hyvännäköinen.
    Historian opettaja Päivi Hertzberg, 29, on demariaktivisti. Päivi on kuitenkin tunnettu lähinnä itse pääministeri Paavo Lipposen sydänkäpynä. Romanssi on nostanut Päivin vähän väliä lööppijulkisuuteen.
    Vihreiden Veera Mustosella, 24, ei ollut vara mainostaa alle 3 000 markan vaalibudjetilla kuin ratikkatarroilla. Kognitiotieteen opiskelijan kampanja oli sinnikästä esitteiden jakoa yliopistolla ja opiskelija-asuntoihin.
    Kansantaloustieteen ylioppilas Osku Pajamäki, 26, käytti reilusti arvioiden 10 000 markkaa vaaleihin. Tukiryhmä jakoi brosyyreitä silmät ristissä metroasemilla aamuisin. Osku on mies, mutta hänet valittiin siitä huolimatta, mitä voi pitää pienenä ihmeenä. Nuorten herrojen vaalimenestys on näinä aikoina heikkoa.
    Oskua auttoi paljon ilmainen julkisuus, jota demarinuorten puheenjohtajalle on siunaantunut ukkopuolueen kärkkäästä kritisoinnista. Sekä Osku että Veera ottivat vauhtia viime eduskuntavaaleista.

Mari Manninen