Ken on viimeinen mies pystyssä?

T:Teksti:

Ohjaajanero Akira Kurosawan 1961 valmistunut elokuva Yojimbo on yksi kaikkien aikojen parhaimmista samurai-elokuvista. Muukalainen miekkamies saapuu kaupunkiin, jossa kaksi kilpailevaa rikosliigaa taistelee paikan haltijuudesta. Muukalainen keksii keinon millä tehdä itselleen ylimääräistä käteistä ja tarjoaa palveluksiaan molemmille jengeille vuoronperään. Lopulta muukalainen pettää molemmat jengit. Se johtaa taisteluun, jossa pystyyn jää vain yksi mies, muukalainen miekan kanssa.
    Yojimbo oli Kurosawan kaupallisesti menestynein teos. Se on yksi kuudesta samuraileffasta, jotka Kurosawa uransa aikana väsäsi. Kuuteen muuhun lukeutuu myös mm. elokuvat Seven Samurais ja The Hidden Fortress.
    1964 toinen ohjaajavirtuoosi Sergio Leone toi Yojimbon villiin länteen Clint Eastwoodin kanssa parhaassa koskaan tehdyssä lännenelokuvassa Kourallinen dollareita. Juoni oli täysin sama: yksinäinen mies saapuu kaupunkiin ja lähtee sieltä ainoana elävänä.
    Nyt action-ohjaajaveteraani Walter Hill tekee vuorostaan kunniaa tuolle elokuvahistorian merkkipaalulle.
    1931, Texas. Syrjäiseen Jericho nimiseen aavekaupunkiin saapuu muukalainen nimeltä John Smith (Bruce Willis). Heti kaupunkiin saavuttuaan hän törmää vääriin ihmisiin, jotka tekevät hänen autostaan romua. Rauhallisesti muukalainen menee baariin, ottaa viskiryypyn, nappaa laukustaan kaksi 9 millistä ja lähtee ”juttelemaan” uusien ystäviensä kanssa.
    Kaupungin kaksi kilpailevaa jengiä (Strozzin johtamat Italialaiset ja Doylen luotsaamat Irlantilaiset) kiinnostuvat uudesta miehestä ja yrittävät palkata tämän välittömästi.Strozzin gangsterit ehtivät palkata hänet ensin, mutta kun Doylen puolelta tulee rahakkaampi tarjous, on aika vaihtaa puolta. Lopulta Smith pettää molemmat jengit ja edessä on taistelu josta vain yksi osapuoli poistuu elävänä. Ken on viimeinen mies pystyssä ?
    Hill osaa edelleenkin ohjata hyviä action-leffoja. Toimintakohtaukset ovat erittäin kaunista katsottavaa, mutta elokuvan hyvin pliisut lemmenkohtaukset lähes kuvottavia. Leffan laaja ja hyvä näyttelijäkaarti tuo elokuvaan hyvän tunnelman. Hyvissä sivuosissa ovat mm. Bruce Dern kaupungin lahjottuna sheriffinä, William Sanderson onnettomana baarimikkona sekä Christopher Walken pahojen poikien (yllätys !) liipasinherkkänä gangsterina. Kokonaisuudessaan Last Man Standing on hyvin eteenpäin rullaava action-leffa, mutta on kuitenkin valovuosien päässä edeltäjistään.

Jouni Lojamo