HYY:läinen jälleen SYL:n johtoon

T:Teksti:

Helsingin yliopiston opiskelijoiden valtakausi Suomen ylioppilaskuntien liiton johdossa jatkuu. Viime viikonloppuna kokoontunut SYL:n liittokokous valitsi äänin 66-50 puheenjohtajakseen HYY:n Esa Iivosen. Pahin kilpakumppani, Vaasan ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jaakko Lintunen kukistui toisella äänestyskierroksella. Suuria muutoksia SYL:n toimintaan ei ole odotettavissa, kun nykyinen puheenjohtaja Janne Laine antaa vuoden vaihteessa viestikapulan HYY:tä vielä luotsaavalla Iivoselle. Ei vaikka oikeus- ja valtiotieteitä opiskeleva IIvonen vakuuttaa aikovansa naulita SYL:n avulla päättäjien katseen nuorten asemaan, työllisyyteen sekä koulutuksen ja sivistyksen merkitykseen. SYL:n puheenjohtajien tavoitteet ovat aina korkealla, vaikka IIvonen voi vain toivoa pääsevänsä SYL-vuotenaan vaihtamaan edes muutaman sanan pääministeri Paavo Lipposen kanssa – edes kerran.
    SYL:n puheenjohtajan työ on hitaasti etenevää vaikuttamista kulissien takana. Puheenjohtajan on tavattava opiskelijapoliitikkoja ja virkamiehiä, luettava opetusbyrokratian tuottamia puisevia esityksiä sekä estettävä SYL:n hallituksen jäseniä ajautumasta sovittelemattomiin riitoihin. Virkamiesmäiselle ja sitkeänä puurtajana tunnetulle IIvoselle tälläinen homma sopiikin paremmin kuin kirsipihamainen mediapeli julkisuuden ristitulituksessa. ”Iivosella on substanssi hallussa. Hän perehtyy hyvin asioihin, mutta esiintymistaitoa hänen pitäisi parantaa. Nykyisin hänestä tulee aikaa harmaa kuva”, Iivosen toimintaa läheltä seurannut arvioi. Se, että Iivosen värittömyys vie potkua myös 106 000 korkeakouluopiskelijaa edustavalta SYL:ltä, oli monen liittokokoukseen saapuneen opiskelijapoliitikon huolenaihe. Kun Iivosen vastaehdokkaat, Lintunen ja Lappeenrantalainen teekkari Pauli Jantunen, eivät myöskään häikässeet karismallaan, oli monen mielestä aika lailla yhdentekevää kenestä tulee puheenjohtaja. Valju tunnelma leimaksi Espoon Korpilammella järjestettyä liittokokousta.
     Jos Iivonen ei poikkea tyyppinä merkittävästi edeltäjästään, ei sitä tee myöskään muu hallitus. Ryhmä on hyvin porvarivoittoinen. HYY:stä SYL:iin kipusivat Iivosen seuraksi Tomi Huhtanen (kok) ja Anna Ylikoski (ainejärjestöt). Polilta hallitukseen ponnisti tehokkaana tunnettu teekkari Lotta ”tiedän ja osaan” Laine (kok). Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ministerinsalkun saivat Marjukka Vainio Jyväskylästä, Susanna Takkunen Turusta sekä Sanna Viitanen (sd) Tampereelta. Kokoonpano on sikäli historiallinen, että koskaan ennen SYL:n hallitus ei ole ollut näin naisvaltainen.

Jarkko Vesikansa
Kuva: Olli-Pekka Orpo