Agora nostaa netti-keskustelun tasoa

T:Teksti:

Akateeminen keskustelu on siirtymässä yhä vinhempaa vaihtia verkkoon. Marraskuun alussa nettiin perustetaan maanlaajuinen tori, agora, joka toimii akateemisen yhteisön keskustelufoorumina.
    Idean takana ovat filosofi Pekka Himanen ja Yliopisto-lehden päätoimittaja Pekka Matilainen. Agorassa käytävien keskustelujen aihepiirejä vaihdetaan Matilaisen mukaan kerran kuukaudessa. Heti alkuun Agoran nettisivuille on saatu mm. Marko Ahtisaaren, Harri Sirolan, Olli-Pekka Heinosen, Umberto Econ ja Dan Steinbockin näkemyksiä.
    Oikeiden keskustelijoiden lisäksi agorassa heittävät mielipiteitä mm. Sokrates, Diogenes ja Nietzshe. Näiden maailmankuulujen filosofien puheenvuorot ovat kehittäneet Matilainen ja Himanen.
    Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä agora edustaa Himasen mukaan ”verkon toista sukupolvea”. Keskustelu ei ole täysin vapaata, sillä mielipiteet käsitellään lukukelpoisiksi ja verkkohäiriköiden raapustukset karsitaan pois. Kaikki saavat silti osallistua debattiin. ”Agoran avulla pyritään lisäämään yliopisto- ja kultturimaailman keskustelua”, Himanen tähdentää.
    Agora on visuaalisesti näyttävä. Tietokonegraafikko Marja Vainionpää on yhdistänyt Senaatitorin ja antiikinaikaisen torin elemettejä yhteen. Eri elementtejä klikkaamalla jokainen voi päästä seikkailulle agoran maailmaan.

Marraskuun alkupuolelta lähtien agora löytyy osoitteesta: www.helsinki.fi/agora/

Jarkko Vesikansa
Kuva: Marja Vaininpää