Opiskelijamuoti on kestävää ja hyvännäköistä

T:Teksti:

”Kirpparilta”, teologiaa opiskeleva Soili Marjamäki, 20, vastaa kysymykseen mistä hän ostaa vaatteensa. ”Vain kengät haen Sokokselta tai Andiamosta. Nää makso jotaa pari sataa”, Soili heiluttelee jalkojaan. Vieressä istuva kaksoissisar Sonja säestää: ”Ehkä vähän enemmän ostan vaatekaupoista…jotain kivoja vaatteita, jotka ei maksa paljon. Nuorekkaita neuleita ja flanellipaitoja, farkkuja ja sammareita, ei mitään rääsyjä.” Rahat vaatteisiin säästetään kesätyörahoista tai yritetään saada opintotuki riittämään. ”Lainaa pyrin käyttämään mahdollisimman vähän kuluttamiseen”, Sonja painottaa. Tällä hetkellä tytöillä on yllään vaatteita noin 600-900 markan arvosta.
    Valtiotieteitä opiskelevan Anne Luukkosen, 23, kulutustottumukset eroavat edellisistä tytöistä. ”Ostan sen mukaan mikä näyttää hyvältä.” Muodikkaaseen nahkatakkiin pukeutunut Anne myöntää käyttävänsä vaatteisiin vähän liikaa tuloihinsa nähden. ”Se on aina sitten jostain muusta pois.” Hän kuitenkin ostaa harkiten ja säästää mieluisiin hankintoihin. ”Monet kaverit ostaa halvempaa, mutta paljon useammin.” Eniten Anne tykkää Fredan pikkuliikkeistä, mutta käy joskus Stockallakin katselemassa. Jos kengät lasketaan mukaan, on Annella maanantaina yllään vaatteita yli kahden tonnin arvosta. ”Opintolainalla ja joskus saan vanhemmilta”, hän kertoo rahoituspuolesta.
    Susanna Sierla
, 22, satsaa laatuun, mutta ostaa harvoin mitään hirveän kallista. ”Takki 500, housut 200, aluspaita ehkä 50, pusero 150 ja kengät 250 markkaa”, hän luettelee.

Pojat ostavat mistä milloinkin

Pojille ei paikka, josta ostetaan tunnu olevan niin tärkeä. ”Jostain tavaratalosta”, Toni Kräkin, 20, sanoo. Hän opiskelee tietojenkäsittelytiedettä, mutta suorittaa tällä hetkellä asevelvollisuuttaan. Armeija-aikana vaatteisiin ei tarvitse sijoittaa, mutta Toni arvelee muuten käyttävänsä vaatteisiin noin 200 markkaa kuussa. ”Tykkään näyttää hyvältä”, hän kertoo lahjaksi saamansa nahkatakki yllään.
     Oikeustieteitä lukeva Rami Nevala, 21, osti viimeksi housut Stockan One Way:stä. ”Ne maksoivat 500 markkaa.” Monelle pojallekin on tyyli tärkeämpää kuin hinta. Ramin mukaan hyvännäköinen takki saa maksaa 4 000-5 000 markkaa. Keskimäärin hän käyttää vaatteisiin noin tonnin kuussa. ”Tai niin paljon kun on.” Ramin kulutustottumukset vaativat kuitenkin työpaikan opintotuen lisäksi.
     Opiskelijoista löytyy myös toinen ääripää, joka ei kuluta vaatteisiin lainkaan. ”Kerran ostin kaks työpaitaa kirpparilta”, filosofiaa opiskeleva Pate Helander, 29, kertoo. ”Ei sillä ole mitään väliä mitä päälleen laittaa. Valtaosan vaatteistani oon saanu kavereilta.”
     Suomen kieltä ja historiaa opiskeleva tanskalainen Jan Ahtola, 24, ei ole vielä ehtinyt tutustua suomalaisiin vaatekauppoihin, sillä hän on ollut maassa vasta vajaat pari kuukautta. Eurooppalaisena hän on kuitenkin hyvin laatutietoinen: ”Että laatu kestää ja on hyvännäköinen.”

Katarina Eriksson
Kuva: Olli-Pekka Orpo