Kumpulanmäen kampus kasvaa

T:Teksti:

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan pitkä ja kivinen tie omalle kampukselle on edennyt yhden askeleen. Tiedekunnan hallinto muutti Kumpulanmäen kartanorakennukseen elokuussa. Hallinnon lisäksi campukselta löytyvät kemian laitos ja fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio sekä vielä rakenteilla oleva kasvitieteellinen puutarha.
    Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan siirtyminen Kumpulaan on ollut vireillä jo vuosikymmeniä. “Kampus-idea päätettiin aikoja sitten. Kemian laitoksen rakentaminen aloitettiin jo 1960-luvulla. Rakentaminen on ollut välillä jäissä pitkiäkin aikoja”, toteaa Satu Turunen tiedekunnan kansliasta.
    Suunnitelmat eivät ole edenneet aivan niin kuin alunperin oli ajateltu. Tarkoituksena oli saada kaikki tiedekunnan laitokset Kumpulaan, mutta Viikin rakentamisen myötä biotietämys kootaankin maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maille. Kumpula saa tyytyä eksakteihin luonnontieteisiin.
    Seuraava tavoite on vuosituhannen vaihteessa, jolloin maantieteen laitoksen ja loppujen fysiikan laitosten pitäisi siirtyä Kumpulaan. “Myös hajautettuja opiskelijapalveluita olisi tarkoitus saada Kumpulaan, kuten opiskelijarekisteri, ilmoittautumiset jne.”, Turunen kertoo. Tällä hetkellä palveluita edustaa opiskelijaruokala kemian laitoksella.
    Kumpulan kampuksella vietettiin lokakuun alussa tupaantuliaisjuhlia ja avointen ovien päivää hallinnon muuton kunniaksi. Kutsuvierasjuhlassa nähtiin myös myös opetusministeriön edustajia. “Yritämme saada potkua rakentamiseen, sillä projektin eteneminen on valtion budjetista ja rahakirstusta kiinni.”

Kuin herran kukkarossa

Opiskelijoiden kannalta Kumpulan kampus on keskustasta syrjässä ja matkoihin kuluu enemmän aikaa kuin mihin kaupunkilaistunut opiskelija on yleensä tottunut. Bussi- tai raitiovaunupysäkiltä saa talsia hyvän matkaa kampuksen portille. Mutta syksyisen ruskametsikön keskellä kartanomaisemat ovat upeat! Normaaliin opiskelijaryysikseen tottunut tuntee olonsa autiolla pihalla melkein orvoksi.
Kiihdytinlaboratorion edessä näkyy kaksi polkupyörää. Täältä löytyy varmasti opiskelijoita. “Opiskelijoita? Ei meillä juuri sellaisia ole”, laitoksen vahtimestari naureskelee. Laitoksella työskentelee tutkijoita, väitöskirjan tekijöitä ja jatko-opiskelijoita. Fysiikan jatko-opiskelijat Janne Jokinen ja Kyösti Väkeväinen vakuuttavat tyytyväisyyttään kampus-ajatukseen ja omaan työrauhaan. “Meidän kannaltamme Kumpula on ok – varsinkin sitten, kun fysiikan laitos rakennetaan tänne”, Kyösti sanoo. Keskustasta sivussa oleminen ei nuoria miehiä haittaa. “Ennen piti juoksennella ympäri kaupunkia, enää ei tarvitse lähteä kuin kirjastoon”, Janne sanoo.

Pirkko Tuominen