Heiskanen: Klik! Olet sisäinen sankari

T:Teksti:

Minä en rupea maksamaan Jari Sarasvuon kursseista tuhansia markkoja Writer’s Studiolle, en aio ehostaa Esko Ahosta presidenttiä enkä edes työntää äänestyskuponkiani seksi-Uosukaisen laatikkoon. Pepe Paasiolla on pallo hallussa edelleen, mutta hänellä ei ole särmää senkään vertaa kuin debytanttinelikon muilla jäsenillä. Isänpäiväkamaa kaikki tyynni. Jätä ostamatta yksikään noista kirjoista. Turvaudu mieluummin amerikkalaiseen trendiaivoon. Faith Popcornin uusin, Clicking on amerikan suuri bestseller. Nyt. Hänellä kohderyhmä on suurempi, joten kirjat ovat halvempia. Samasta syystä myös luotettavamman dekandenttia trashia. Popcorn (kyllä, nimi on totta) neuvoo klikkaamaan. Se on suomeksi sitä, että trendit naksahtavat paikoilleen kuin Hardwickin nikamat turkkilaisessa saunassa. Popcorn lataa eteen kuusitoista trendiä, jotka käsittämällä Uljaan Elämän Käsikirjoitus on selvä.

*****

Vapaasti käännettynä Popcornin trendejä ovat koteloituminen, klaanistuminen, fantasiaseikkailu, nautinnon kosto… Esimerkiksi klaanistuminen tarkoittaa sitä kuinka ihminen nykyajassa hakee kaltaisiaan, nautinnon kosto sitä, että nykykuluttaja haluaa tyydyttää salaiset himonsa hyötykulutuksen sijaan…Trendi numero 15, ikoninkaato: Popcorn uskoo että sosiaalinen maanjäristys on pistänyt meidät kyseenalaistamaan yhteiskunnan tukipilareita. Esko Ahon ja Riitta Uosukaisen kohdalla on selvää, kumpi kaataa ja mitä pilareita, mutta kuinka on Sarasvuon laita? Ja kuka kaataa Sarasvuon pilarin? Applen ex-johtaja John Sculley toteaa kirjassa, että klikkejä on itse asiassa kaksi. Ensimmäinen klikki on se kun tajuaa, että ahaa osaan tätä, ja toinen on se kun viestii osaamisestaan muille. Tuohon analogiaan verrattuna sisäinen sankari on aika syvältä sisältä.

*****

Se oikea klikki, joka tänä syksynä paukuttaa takaraivoani on kuitenkin Trendi numero K. Kurt Cobainin elämäkerta (Like). Ensimmäisen sivun lukeminen riittää. Cobain ampuu itseltään paitsi aivot, myös hampaat seinille. Ruumis lojuu kaksi päivää haulikko sievästi sylissään, eikä sitä voida vuorenvarmasti tunnistaa. Siinä sankari on konkreettisesti ulkoinen. Kuten amerikkalaisella elämäkerronnalla yleensä, psykologisoidaan tässäkin kirjassa mielipuolisesti. Kerrotaan mm. että Cobainin kotikaupungissa tiedettiin yleisesti Cobainin perheen vesan olevan samanaikaisesti erakko ja tyranni. Kolmivuotiaana.
    Silti Cobain itse on trendien trendi. Klik. Klik? Klik!!!! Olen menestyjä!

Sakari Heiskanen
Kirjoittaja on helsinkiläinen free lance -toimittaja.