Tautinen juttu

T:Teksti:

Minulla on juuri todettu klamydia. Minusta on väärin, että olen saanut tartunnan. Oikeudenmukaisuuden nimissä aion lahjoittaa sen tänä iltana eteen päin jollekulle, mielellään keskiviriilille oikislaiselle. Lahjoituksen onnistumisen tsaansit ovat hyvät, koska klamydia on erittäin ärhäkkä hyppäämään limakalvolta toiselle. Edellyttäen tietysti, että välissä ei ole kondomia.
    Jos me molemmat – minä ja se keskiviriili oikislainen – harrastamme sitten seuraavan vuoden aikana kolmen Helsingin yliopiston opiskelijan kanssa suojaamatonta yhdyntää tai suuseksiä, meitä tartunnan saaneita on jo yhteensä kahdeksan.
    Jos taas seuraavan vuoden aikana me kaikki kahdeksan paneskelemme taas kolmen kanssa ja seuraavana vuonna kaikki tautirinkiin liittyneet taas kolmen kanssa jne, minulta vie reilut yhdeksän vuotta levittää klamydiani Helsingin yliopiston kaikkiin opiskelijoihin. Edellyttäen, että kaikki uudet partnerit ovat vielä tautirinkiin liittymättömiä. Vuoden 1995 tilastoissa Helsingin yliopiston opiskelijoita oli 32 489.
    Ainut ongelma piilee siinä, että klamydia oireilee usein kirvelynä virtsatessa, valkovuotona ja alavatsakipuina, joten osa varmaan hoidattaa itsensä ennen seuraavien uhrien kaatamista. En voi myöskään tietää, etteikö joku ketjun varrella käyttäisi kondomia ja säästyisi tartunnalta.

Visvasyylällä ovelammin

Pääsisin helpommalla, jos minulla olisi kondylooma eli visvasyylä. Se on useimmiten oireeton ja vaikea havaita paitsi naisilla papa-kokeessa. Edes kondomi ei välttämättä estä kondylooman leviämistä. Vaikka visvasyylä saattaa hivuttautua uuteen uhriin jopa sukupuolielimiä vuorotellen kädellä hinkkaamalla, se ei kuitenkaan tartu yhtä helposti kuin klamydia.
    Kondylooma häviää yleensä itsestään parissa vuodessa. Pysyvämmän yllätyksen voisin lahjoittaa herpeksen muodossa. Se säilyy muistona lemmenhetkistä hamaan hautaan asti. Herpeksen ongelma on sen heikko tarttuvuus ellei rakkulainen tautivaihe ole juuri päällä. Myös huuliherpeksen voi lipaista genitaalialueelle ja päin vastoin.
    Tähän väliin pieni paljastus. Minulla ei ole klamydiaa. Se oli vain ajatusleikki. Itse asiassa olen päättänyt, etten enää koskaan sorru suojaamattomaan seksiin. Näin Benettonin Colours-lehdessä karmivan tarinan.
    Pariisilaiset Sara ja Miguel menivät sänkyyn. Heillä molemmilla oli ollut edellisenä vuonna kolme partneria ja kaikilla näillä taas edellisenä vuonna kolme jne. Tietämättään Sara ja Miguel yhdistivät yhdynnässään (Benettonin laskujen mukaan) 80 ihmisen seksihistorian – jos katseltiin neljässä vuodessa kertautunutta suhdeverkkoa. Seitsemän vuoden tarkkailulla sängyssä telmi kaikkineen jo 1 460 seksipartnerin haamut. Ja Pariisin AIDS-tilastot ovat huimat.
    Sara ja Miguel esimerkki ja jutun kuva ovat Benetton Colours 7 lehdessä. Yliopiston tartuttamisen vauhdin on pyynnöstä laskenut sovelletun matematiikan assistentti Juha Vuolle-Apiala

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöllä Helsingissä löydetyistä sukupuolitaudeista vuonna 1995 (dosentti Dan Apter):
    Klamydia 101 tapausta
    Tippuri 2 tapausta
    HIV 0 tapausta
    Kondylooma arviolta noin 600-700 tapausta.

Mari Manninen

Sukupuolitaudeista apua artikkeliin on antanut naistentautien erikoislääkäriä, dosentti Dan Apter.