Kurssikirjat haetaan nyt tavaratalosta

T:Teksti:

Vuorikatu 7:n ovista kuljettiin ennen Alkon myymälään. Nyt ovien takaa löytyy aivan toisenlaista hengen ravintoa, sillä entinen Domuksen kirjasto on vihdoinkin siirretty keskustan uusiin, entisen Pukevan tavaratalon tiloihin. “Tyylikkään näköinen, tulee varmaa poikettua”, kuudetta vuotta taidekasvatusta opiskeleva Elina Heikkilä kommentoi ennen kirjaston avautumista. Hän on tullut suuren lasioven taakse norkoilemaan elokuussa jo hieman liian aikaisin, sillä täysipäiväisesti kirjasto on opiskelijoiden käytössä vasta 2. syyskuuta lähtien.
     “Erityisen tärkeää on, että kirjasto saatiin avattua jo heti alkusyksystä, kun lukukausikin alkaa”, opiskelijakirjaston neuvottelukunnassa ylioppilaskunnan jäsenenä mukana ollut Sami Heistaro kiittelee henkilökunnan ripeää toimintaa.
    Kirjaston johtaja Kaisa Sinikara lupaa, että kun kaikki entiset lainat on palauttanut, voi vanhan keltaisen Domman pahvikortin hävittää. “Selkein muutos on kurssikirja- ja yleiskokoelmalainaamon yhdistäminen. Tästä lähtien kaikki lainaus tapahtuu Helka-kortilla.”
    “Käytännössä järjestelmien yhdistäminen tarkoittaa sitä, että alussa voi varautua ruuhkiin ja siihen, ettei kaikkia kirjoja vielä koneilta löydy”, lainaustiskin takana istuva Veikko Timonen varoittaa. “Myös varausjärjestelmä voi alussa takkuilla.”
    Uudet opiskelijat ja ne, jotka ovat aiemmin käyttäneet vain kurssikirjalainaamoa joutuvat nyt hakemaan uuden kirjastokortin. “Sen saa saman tien”, Timonen vakuuttaa. Kortin voi toki hakea mistä tahansa yliopiston kirjastosta.
     “Tuntuu olevan aiempaa äkäisempää toimintaa”, toisen vuosikurssin oikeustieteiden opiskelijat Katri Uusitalo ja Marjukka Sippola sanovat uusista lainaehdoista. “Varausmaksu pitää maksaa heti ja karhukin lähtee jo päivän myöhästymisestä.”

Opiskelijat valtaavat keskusta-alueen

Uusi kirjastorakennus eroaa selvästi muista yliopistokampuksen alueen taloista, sillä sisään tullaan niin ikään elo-syyskuun vaihteessa avautuvan kauppakeskus Kaisan ovista ja lainauskerrokseen pääsee nykyaikaisesti liukuportaita pitkin. Aulassa moni opiskelija harhailee epäuskoisena. “Vähän kliininen, steriili, tilava, valoisa…”, irtoaa kommenteiksi.
    Paras puoli kirjastossa on sen keskeinen sijainti. “Yliopistolla on laajemminkin menossa määrätietoinen kampusten kehittämisohjelma, jolla palvelut ja opetus halutaan tuoda mahdollisimman lähelle toisiaan”, Sinikara selittää. “Keskittämisellä voidaan luoda tiiviimpi vuorovaikutussuhde eri tiedekuntien ja eri alojen opiskelijoiden välille.”
    Kirjastotoimikunnan puheenjohtajan ja yliopiston vararehtorin Arto Mustajoen mukaan kirjastolla on keskeinen merkitys tehokkaan ja sujuvan opiskelun kannalta. “Yliopistolla on vastuu luoda mahdollisimman hyvät edellytykset sille, että opiskelijat voivat valmistua siinä tahdissa kun haluavat.”
    Kävijämäärään sijainti tulee varmasti vaikuttamaan. “Aiemmin turvauduin vain oman laitoksen kirjastoon, kun se Domma oli niin hankalan matkan päässä”, saksaa ja ruotsia opiskeleva Sari Aarniokoski kertoo.

Enemmän palveluja tarjolla

“Olin yllättynyt, että täällä on näin paljon palvelut lisääntyneet”, tietojenkäsittelyoppia ja sosiologiaa opiskeleva Visa Miettinen sanoo. Lukusaleja uudessa talossa ei ole, vaan ne on korvattu 42 päätteen atk-tiloilla. Helka hakupäätteitä on lähemmäs 30. Hyllyjen väliin sijoitettuja lukupaikkoja on yhteensä 110.
    Uuteen kirjastoon on kärrätty noin 360.000 kirjaa, joista eniten lainattuja ovat 110.000 kurssikirjaa. Kirjat on sijoiteltu nyt huomattavasti väljemmin, sillä entisen kurssikirjalainaamon 300 neliön tiloista on päästy lainaamokerroksen 1700 neliöön. Yhteensä tiloja on kahdessa kerroksessa 3.300 neliön verran. Lainaamokerrokseen on sijoitettu kurssikirjojen lisäksi entisen A-lukusalin lyhytlainat ja englantilainen kaunokirjallisuus. Kellarikerroksesta hissimatkan päästä löytyy yleisen lainaamon kokoelma. Täysin uutta entiseen ovat kirjaston pari ryhmätyöhuonetta ja päivittäin kello 13-17 (tiiistaisin kello 14.30-18.30) palveleva atk-neuvoja Paula Kouki.
    Kirjasto on avoinna ma-pe klo 10-20, la klo 10-16.

Katarina Eriksson