Virtuaalijääkärit

T:Teksti:

Historian harrastajia hemmotellaan CD-ROM -markkinoilla. Viimeisen jääkärin kuoltua on kotimaisella rintamalla alkanut tapahtua. Jääkärisäätiö siirsi yhdessä MTV:n kanssa perinteen sähköiseen aikaan kolmiosaisella Vituaalijääkärit-romppupaketilla. Levyille on ahdettu kaksi tuntia videota, 2000 valokuvan jääkärimatrikkeli, jääkäreiden kertomuksia ja äänimaisemia.
    Runsasta materiaalia täydentää kirjallisuusbibliografia, joka puuttuu luvattoman monesta rompusta. Tietomeren kevennykseksi viimeiselle levylle on rakennettu Korkeajännitys-lehtiä mukaileva Jääkärikorkeajännitys -peli. Idea kuulostaa pähkähullulta, mutta toimii yllättävän hyvin. Korkkaripelissä saa huvittavalla tavalla tuntumaa jääkärikoulutuksen tiukkaan kuriin ja rankkoihin olosuhteisiin.
    Vaikka Virtuaalijääkäreistä löytyy pieniä kömpelyyksiä ja umpikujia, on tuote kokonaisuudessaan onnistunut. Kolmessa rompussa on niin paljon tietoa, että se on oikeasti vaihtoehto kirjanluvulle.

Jan Erola