Valtaako Hyvä Omatunto kesällä mielesi?

T:Teksti:

Linnakkeen kätköissä luodaan hahmoja moskovalaiselle kirjallisuus- ja teatteriväelle, sekä heidän keskuudessaan järistyksiä aiheuttavalle salaperäisen Professori Wolandin seurueelle. Tarina kätkee sisäänsä myös lähes 2000 vuoden takaiset pääsiäisen tapahtumat Pontius Pilatuksen palatsissa.
    Q-teatterin taiteellinen johtaja Antti Raivio innostui romaanista jo teatterikouluaikanaan. Raivion mukaan Bulgakovin teos on ainoa romaani, jonka hän toivoisi kirjoittaneensa itse, sillä se vastaa hänen omia dramaturgisia käsityksiään. Kiinnostuksen lähtökohta on romaanin teemoissa; niiden laaja-alaiseen käsittelyyn antaa pohjan teoksen monitasoisuus. Useiden limittäisesti kerrottavien tapahtumien rakenne onkin ominaista Raivion omille näytelmille.
    Nyt toteutuvaan suurhankkeeseen on tullut avuksi dramaturgi Sami Parkkinen. Miehet toteavat yhdestä suusta romaanin olevan niin hyvän, että se on haluttu sovittaa näyttämölle mahdollisimman täytenä. “Ohjaajalla on oltava ajatus siitä mihin katsojaa ohjataan, vaikka ajatus olisikin avoin. Suuntia on kuitenkin vastenmielistä selittää”, Raivio selvittää, “tärkeintä on joka tapauksessa se, että katsoja saadaan kohtaamaan esitys itsensä kautta – että teos syntyy katsojan päässä.” Raivio onkin keskittynyt kertomaan esityksissään tarinaa juuri ihmisten kautta. Bulgakovinkaan yhteydessä ei synny ongelmia siitä, ettei teatterilla ole varoja täyttää linnaketta kallilla hydrauliikalla. Romaania ei ole lähdetty kuvittamaan, eikä näyttämö myöskään täyty satanismi- tai neukku-kitsillä.
    Esitykselle on annettu romaanin alkuperäinen nimi Mestari ja Margarita. Vahvoja mielikuvia herättävät sanat, Saatana ja Moskova, ovat jääneet näytelmän alaotsakkeeksi. Estradin valtaavassa suuressa joukossa nähdään mm. Q-teatterin perushahmot Hannu Kivioja ja Heikki Kujanpää, sekä ensi kertaa mukana olevat Jaakko Saariluoma ja Esa Pölhö. Professori Wolandia esittää Tommi Korpela ja Margaritaa Vera Kiiskinen. Leo Raivion roolina on Begemot-kissa.

Q-teatterin Mestari ja Margarita saa ensi-itansa Suomenlinnassa 19. kesäkuuta.

Lauri Meri