Hollywoodin uusi aalto on saapunut

T:Teksti:

Viime vuonna elokuvamaailmaa ja katsojatilastoja hallitsivat odotetusti Hollywoodin suuret elokuvat kuten Casper, Apollo 13, Batman Forever. Poikkeuksia kuitenkin löytyi. Nyt kaksi viime vuoden puhutuinta poikkeusta on saapunut myös Suomeen. Toinen niistä on Kevin Smithin “Clerks – tiskirotat” ja toinen Bryan Singerin “Epäillyt” (Usual Suspects). Molemmat elokuvat ovat ohjaajien esikoisia, halvalla tehtyjä ja omissa sarjoissaan mestarillisia.
    Clerks – tiskirotat vie katsojan päiväksi R-kioskimaisen putiikin tiskin taakse, jossa palvelevat myyjät joutuvat kestämään mitä ihmeellisempiä asiakkaita. Päähenkilö Dante saa aamulla pomoltaan päivän pilaavan puhelun. Hän joutuu vapaapäivänään raahautumaan töihin. Kaikki tuntuu menevän pieleen eikä hänen edes pitäisi olla töissä. Dantea “piristää” ystävä Randal, joka työskentelee viereisessä videopisteessä ja joka kohtelee asiakkaitaan (ja Danten asiakkaita) aivan mielensä mukaan.
    Elokuvaa kuvattiin noin 20 päivää. Smith kuvasi sitä kaupassa, jossa hän päivisin työskenteli ja työskentelee vieläkin silloin tällöin. Clerks on 90 minuuttia tiukkaa ja hulvattoman hauskaa dialogia, jota kuunnellessa aika suorastaan lentää.
    Bryan Singerin Epäillyissä viisi toisilleen tuntematonta rikollista tapaa tunnistuksessa, epäiltynä rikoksesta, jota kukaan ei tehnyt. Putkassa viruessaan yksi miehistä ehdottaa yhteistä keikkaa. Keikka johtaa toiseen ja kuviohin ilmaantuu salaperäinen henkilö nimeltä Keyser Soze, jolle kaikki tuntuvat olevan velkaa. Nyt kaikki haluaisivat tietää kuka on Keyser Soze. Epäillyt pitää katsojan tiukasti mukana elokuvan loppuun asti. Mikään ei ole selvää ennen kuin elokuva on päättynyt -jos silloinkaan. Leffa nappasi ansaitsemansa Oscarit parhaasta käsikirjoituksesta (Chris McQuarrie) ja miessivuosasta (Kevin Spacey).
    Molemmat elokuvat ja niiden ohjaajat voittaneet suosittujen Sundance Film Festivaaleilla. Ohjaajat ovat jo pitkällä seuraavien projektiensa kanssa. Smith hioo kuumeisesti uutta käsikirjoitusta ja Singer aloittaa kesäkuussa uuden Stephen King filmatisoinnin kuvaukset. Elokuva perustuu Kingin novellikokoelmaan Neljä Vuodenaikaa, jonka pohjalta tehtiin viime vuonna mestarillinen Rita Hayworth -avain pakoon.

Jouni Lojamo