Näytönsäästäjä on viesti

T:Teksti:

Tutkija Sirkku Hellsten vaihtaa tekstiä mielialan ja inspiraation mukaan. “Nyt kun paahdan hiellä filosofian väitöskirjaani valmiiksi, muistutan itseäni Descartesin kuolemattomalla totuudella ‘I think therefore I am’, kertoo Hellsten. Välillä hänellä on toisenlainenkin vaihde päällä, sillä muita tekstejä ovat olleet ‘Yes Sir, I can boogie’ ja ‘So What?’
    Parhaimmillaan screensaver-tekstiin liittyy tarina, niin kuin tutkijoiden Ilpo Halosen ja Janne “Pera” Hiipakan tapauksessa. Kun laitoksella ei ollut luovuttaa tutkijanaluille tietokonetta, he päättivät koota laitteen itse käytetyistä osista.
    “Muuten kaikki meni hyvin, mutta sitten alkoi ruudulla pyöriä edellisen omistajan viesti ‘Tomppa on hyvä jätkä’. Minua alkoi jurppia, kun työhuoneessani kehutaan jotain Tomppaa, jota en edes tunne”, Ilpo kertoo. Kun hän sai selville kuinka viesti vaihdetaan, se muuntui muotoon ‘Ilpo ja Pera on hyviä jätkiä’.

Satu ei enää laiskottele

Näytönsäästäjän asennuksessa on omat vaaransa. Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kanslian osastosihteeri Satu Turunen kirjoitti aluksi omalle koneelleen tekstin ‘Satu laiskottelee jossakin’. “Parasta tai pahinta siinä oli se, että se siirtyi kaikkien muiden osastosihteerien koneille asennuksia kopioitaessa”, muistelee Satu. Sittemmin viesti on vaihdettu. “Nyt en enää laiskottele omalla enkä muiden koneilla.”
    Kaikkia viestejä ei kirjata itse. Maantieteen laitoksen ilmeisen tyytyväiset käyttäjät ovat naputelleet kirjaston koneeseen tekstin ‘Kirjaston tytöt ovat makeita, eiks jee!’ Kyllä se ensimmäisen kerran imarteli, mutta nyt tekstiin on jo tottunut”, kertoo kirjastossa työskentelevä Hilkka Ailio. Hän arvelee viestin vaihtuvan lähiaikoina julkisuuden myötä.
    Valtiotieteitä opiskeleva Anu Perälä pitää kotikoneessaan sitaattia Shakespearen näytelmästä Richard III: ‘No beast so fierce but knows some touch of pity but I know none and therefore am no beast’ “Tämä muistuttaa elämän realiteeteista: susi on ihmiselle susi. Samalla lause antaa energiaa isoa geetä varten”, kertoo graduaan aloitteleva Anu.

Eläintieteilijä ei tunne armoa

Eläintieteilijä Sanna-Kaisa Juvonen Ekologian ja systematiikan laitoksen kansliasta on asentanut koneeseensa viestin, joka muistuttaa luonnon kovista olosuhteista: ‘Early bird gets the worm, early worm gets killed’. Teksti on Robert A. Henleinin scifi-kirjasta Kissa muurin läpi. “Eläinteema on puhdas sattuma. Pidän saman kirjailijan teoksista muutenkin”, kertoo Sanna.
    Kaikki eivät kuitenkaan aina turvaudu sanalliseen viestintään; joskus ele kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yliopisto-lehden toimitussihteerin Jari Sinkarin näytönsäästäjä napsauttaa koko näytön pimeäksi viiden minuutin kuluttua. “Ehkä se kuvaa käyttäjänsä ajatuksenjuoksua ja persoonallisuusprofiiilia”, Jari arvelee.

Miska Rantanen
Kuva:Sami Haapavaara